Среден мозък

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Среден мозък
Human brain inferior view description.JPG
Разположение на средния мозък (3)
Латински mesencephalon
Атлас Среден мозък
MeSH Mesencephalon
Среден мозък в Общомедия

Средният мозък (на латински: Mesencephalon) у човека е най-малката и най-просто устроена част на главния мозък. Напред той граничи с междинния мозък, а назад с частите на задния мозък (моста и малкия мозък).

Устройство[редактиране | редактиране на кода]

Състои се от две основни части четирихълмие и мозъчни крачета. Под четирихълмието се разполага тесен надлъжен канал, наречен Силвиев канал. Той свързва III и IV мозъчен вентрикул. Четирихълмието (tectum mesencephalis lamina quadrigemina) заема задната част на средния мозък и е покрита от плаща на крайния мозък и мазолестото тяло. Посредством две кръстосващи се бразди то е разделено на четири малки хълмчета две горни и две долни. У по-низшите гръбначни животни предните хълмчета са значително по-силно развити и са център на зрителния анализатор. С появяването у висшите бозайници и човека на представителство на зрителния и слуховия анализатор в кората на крайния мозък предните хълмчета остават подкоров зрителен център, а задните подкоров слухов център. От всяко хълмче изхожда снопче бяло вещество, което се насочва напред и встрани към междинния мозък. Снопчето от предните хълмчета отива към латералните коленчати тела на междинния мозък, а от задните към медиалните. В браздата между горните хълмчета се разполага епифизата.

Мозъчните крачета (crus cerebri) се намират по основата на мозъка, напред от моста. Те представляват два дебели, полуцилиндрични снопа от влакна, които свързват моста с полукълбата на крайния мозък. Напред те се раздалечават едно от друго и затварят помежду си дълбока ямка. В дъното на ямката се намират множество отвори, през които преминават кръвоносни съдове, а в основата на крачетата излизат коренчетата на очедвигателния нерв. Напред при прехода в големите полукълба мозъчните крачета се кръстосват от зрителния път.

На напречен разрез в централната част на средния мозък се намира Силвиевият канал. Около него се разполага сиво вещество. Съответно на филогенетичното развитие на средния мозък в сивото вещество на нивото на предните хълмчета се разполагат ядрата на очедвигателния нерв, а на нивото на задните ядрата на скрипецовидния нерв.

Под Силвиевия канал, между него и мозъчните крачета се разполага т. нар. покрив. За граница между него и крачетата служи прослойка от сиво вещество, наречено черно вещество (substantia nigra), което по своята функция се отнася към екстрапирамидната система. В покрива, назад от черното вещество, се намира колбасовидно удълженото червено ядро (nucleus ruber). Червеното ядро и черното вещество вземат важно участие в регулацията и разпределението на мускулния тонус, а следователно и в осигуряването на нормалното положение на тялото в пространството.

Освен това в покрива се съдържат възходящи и низходящи влакна, които представляват част от пътищата, отиващи към кората на главния мозък и обратно.

През ядрата, разположени в четирихълмието, минават зрителните и слуховите пътища, провеждащи съответните усещания към кората на големите мозъчни полукълба. След премахване на крайния мозък, при запазен среден мозък, животните реагират на светлинни и звукови дразнения. Например при издаване на звук или при осветяване те обръщат главата си към източника на звука или на светлината, зеничната им реакция е запазена и т. н. Тези реакции обаче не са високо специализирани и имат грубо ориентировъчен характер. При дразнене със слаб електрически ток в областта на четирихълмието заекът настръхва, зениците му се разширяват, очите и ушите се обръщат и насочват към страната на дразненето. Тази ориентировъчна реакция е наречена образно стартов рефлекс.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]