Направо към съдържанието

Бенковски (квартал): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахната редакция 3368646 на KOBRETI (б.)
м координати
Ред 4: Ред 4:
== Географски данни ==
== Географски данни ==
=== Положение, граници и големина ===
=== Положение, граници и големина ===
Квартал Бенковски се намира в район „Сердика“ на Столичната община, на 5 км северно от центъра на град София. Граничи на изток със селата [[Чепинци]] и [[Негован]], на запад с кв. Илиянци и жк. Надежда, на север със село [[Кубратово]] и на юг с кв. Орландовци и кв. Малашевци. Географските координати на кв. Бенковски са 23° 19' 39'' и. г. д. и 42° 41' 30'' с. г. ш.
Квартал Бенковски се намира в район „Сердика“ на Столичната община, на 5 км северно от центъра на град София. Граничи на изток със селата [[Чепинци]] и [[Негован]], на запад с кв. Илиянци и жк. Надежда, на север със село [[Кубратово]] и на юг с кв. Орландовци и кв. Малашевци. Географските координати на кв. Бенковски са {{coor dms|42|44|17|N|23|20|36|E|type:landmark}}


=== Природа ===
=== Природа ===

Версия от 21:33, 30 август 2010

Бенковски е квартал на София, България, разположен в северните покрайнини на града. Образуван е през 1954 г. при обединението на селата Биримирци и Обрадовци.

Географски данни

Положение, граници и големина

Квартал Бенковски се намира в район „Сердика“ на Столичната община, на 5 км северно от центъра на град София. Граничи на изток със селата Чепинци и Негован, на запад с кв. Илиянци и жк. Надежда, на север със село Кубратово и на юг с кв. Орландовци и кв. Малашевци. Географските координати на кв. Бенковски са Шаблон:Coor dms

Природа

Щъркели в квартал Бенковски

Квартал Бенковски заема югоизточната част на обширното котловинно дъно на Софийското поле, чиято дължина е 75 km, а средната ширина - 16 km. Общата му площ е около 1050 km2, като около 120 от тях се падат на София. Средната надморска височина на Софийското поле се изменя от 545 m при площад „Народно събрание" до 650 m при Княжево и жк „Младост 4", а при кв. Бенковски достига 550 m.

През територията на кв. Бенковски минават четири реки, три от които са притоци на р. Искър. Река Суходол, която извира от Люлин планина и се влива във Владайската река, която минава източно от квартала и се влива в Перловската река.

През територията на кв. Бенковски минават много подпочвени води, поради което има много кладенци. През 1950 година е открит Биримирският минерален извор. Той е дълбок 280 метра, температурата на водата е била 30°С, по свойства е била сероводородна, хипотермална, хидрокарбонатна. През 1952 година лечебните свойства на минералната вода добиват широка известност. През 1953 година водата е каптирана и бутилките с надпис “Минерална вода Биримирци” се разпространяват в цялата страна. Днес няма и помен от тази лечебна минерална вода.

Територията на кв. Бенковски се намира върху смолници.

Най-много щъркели в България - 61 двойки в един квадрат от 100 km2, има в квартал Бенковски (източник: Българското дружество за защита на птиците (БДЗП))

Демография

Населението наброява приблизително 4500 души. От 10-15 години насам се наблюдава отрицателен естествен прираст, въпреки че през изминалите 2-3 години броят на новородените се е увеличил. Във възрастовата структура на населението надделява броят на възрастните, а в половата - броят на жените е по-голям. Средната продължителност на живота е около 60 години. Броят на браковете се е повишил през последните 3 години, а броят на разводите е значително нисък. Етническата структура на населението е разнообразна, преобладава българското население - 80% , цигани - 15%, турци - 3%, арменци и други - 2%. Поради факта, че кварталът е малък, краен и икономически не много развит се налагат ежедневни придвижвания за работа към центъра на София и към по-развитите квартали.

Обществени институции

Читалище „Георги Бенковски“-1911

Основаването на читалище в кв. Бенковски е дело на прогресивния дух на местните хора. През есента на 1919 година четирима младежи възобновяват изоставното през войните читалище. От стария основател Тодор Гелев те взимат запазените протоколи, печата, няколко книги от различни места и читалището заживява отново. Старото име на читалището е било “Пробуда”. Хората показват своята обич към родното читалище, като издигат нова сграда, чиято постройка завършила през 1955 година, а откриването ѝ станало на 13 април 1956 година. На 23 февруари 1965 година се дава ново име на читалището — “Георги Бенковски”. Читалището предлага и до днес на своите посетители курсове по английски език, народни и модерни танци, уроци по пиано и библиотека.

Основно училище “Св. Св. Кирил и Методий”

През 1842 година Георги Величков отваря училище в една малка килия, прилепена до задната стена на селската механа. Строежът на старото училище е започнал през 1881 и е завършен през 1902 година. До 1920 година училището е било начално, до 1961 - трикласно и прогимназия, а от 1961 - осмокласно. До средата на петдесетте години то е било 35-то основно училище, когато е преименувано на 60-то основно училище “Св. Св. Кирил и Методий”. Сегашната училищна сграда - голям двуетажен корпус, е завършена през 1964 г. На 1 септември следващата година започва първата учебна година в сегашното училище. Сегашното училище на първи етаж има 1 физколтурен салон,кабинет по домашна техника,кабинет по изобразително изкуство,стол библиотека психолозен кабинет,медицински кабинет,2 етаж има кабинет по:ХимияФизика,География/История,Компютарна зала,музика,канцелария.

Църквите и манастира

В квартал Бенковски се намират църквата “Свети Тодор Стратилат” и църквата “Свети Никола”. В близост се намира Обрадовският манастир „Свети Великомъченик Мина“.

Както личи от подписа върху един камък, църквата “Свети Тодор Стратилат” е била построена от майстор Мано от село Слатина, Софийско. Освещаването на църквата е станало на 8 юни 1846 година стар стил, когато е денят на Тодор Стратилат. Църквата “Свети Тодор Стратилат” е обявена за исторически паметник на културата през 1955 година.

Здравни заведения

В кв.Бенковски има една здравна служба. В нея работят 2 лекарки- д-р Косева и д-р Манолова, 2-ма зъболекари и 4 мед. сестри. В сградата на читалището има лекарски кабинет с един лекар и една мед. сестра. В квартала има 2 аптеки, едната е в сградата на здравната служба, а другата на главната улица.

Транспорт

През кв. Бенковски минава булевард Лазар Михайлов, по него минава маршрута на всички превозни средства, както за квартала така и за селата след него. През кв. Бенковски минават 2 маршрутни таксита- №11 и №46 и 4 автобусни линии- №21/22, №23, №24 и №100, които имат 5 спирки в квартала.

Други

Непосредствено до квартала се намира мотобатальона или така наречения форт. Там има конна база, училище за полицейски кучета, от там тръгват автомобилните и моторните патрули. Според новият градоустройствен план покрай кв Бенковски ще преминва северната тангента на София, което значително ще повиши цените на имотите в района. В кв. Бенковски можете да намерите още: 3 магазина за дрехи; оптика; парфюмериен и козметичен магазин; цветарски магазин; бижутериен магазин; 2 фризьорски салона; 6 хранителни магазина; 2 магазина за алкохол и цигари; 2 бутки за вестници; 2 книжарници; химическо чистене; 2 бензиностанци; платен паркинг; 2 автомивки; 2 автомобилни сервиза; поща; тото пункт; еврофутбол; 2 интернет зали; 7 кафенета, 4 ресторанта и железария. За любителите на спорта има картинг писта и футболен стадион.

Външни препратки