Зона Б-5

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Зона Б-5
— квартал —
СтранаFlag of Bulgaria.svg България
ОбластОбласт София
ОбщинаСтолична община
Част отСофия

Зона Б-5 е жилищен комплекс в София.

Построен с най-модерни за времето си технологии, той представлява връх на социалистическото строителство – ЕПК и тухлено строителство. Намира се на ъгъла на бул. „Александър Стамболийски“ и ул. „Опълченска“. Сред местни е известен просто като „Зоната“, а заедно със съседните си квартали Зона Б-18 и Зона Б-19, трите са известни като „Зоните“.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

ж.к. Зона Б-5 е един от новите централни квартали в София, разположен в близост до площад „Руски паметник“. На юг граничи с кв. Красна поляна, на запад с кв. Разсадника, на север със Зона Б-18. През него преминават три големи пътни артерии – бул. „Ген. М. Д. Скобелев“, бул. „Александър Стамболийски“ и бул. „Тодор Александров“, които свързват квартала с останалата част на столицата.[1]

Архитектура и градоустройство[редактиране | редактиране на кода]

Кварталът започва да се застроява през 80-те години на 20 век като елитен и модерен квартал в центъра на града, предназначен основно да задоволи жилищните нужди на тогавашната художествено-творческа интелигенция. Строителството от този период е предимно от многоетажни и висококачествени блокове. Освен високите ЕПК сгради в квартала има и тухлени кооперации по продължение на бул. „Александър Стамболийски“. В началото на 21 век, между бул. „Тодор Александров“ и бул. „Александър Стамболийски“ са построени и множество нови жилищни и офис сгради.

Въпреки че е изключително гъсто застроен, поради преобладаващо високите блокове, кварталът е с много добро благоустройство, добре уредени и широки междублокови пространства на различни нива, подземни гаражи, тунели, пасажи. Това го прави изключително популярен за заснемане на видеа и фотосесии.

Икономика, образование, здравеопазване[редактиране | редактиране на кода]

В ж.к. Зона Б-5, на ъгъла на бул. „Александър Стамболийски“ и ул. „Опълченска“ се намира търговският център Мол София (Mall of Sofia), който предлага както модерни магазини и кино, заведения за бързо хранене и ресторанти. В квартала има магазини на редица вериги като ЛИДЛ, „Билла“, КАМ, както и множество квартални магазинчета в блоковете. Кварталът е дом и на емблематичния бар „Тънка червена линия“.

В квартала има 4 училища – 30-о СОУ, Професионалната гимназия по машиностроене, Частна профилирана гимназия с интензивно изучаване на чужди езици „Езиков свят“, ЧНУ „Светлина“ на ул. „Одрин“ и бул. „Александър Стамболийски“, както и две детски градини – „Куики“ и „Лилия“. Тук се намират и Център за Източни и Култури (ЦИЕК) към СУ „Св. Климент Охридски“, както и Институт „Конфуций“ в София, находящи се в сградата на бившата Софийска техническа гимназия. В квартала се намират спортният комплекс „Спортна София 2000“, бизнес центърът „Блу Палас“ на ул. „Партений Нишавски“ и Медицински център „Авицена“ на същата улица.

Парк „Възраждане“[2][редактиране | редактиране на кода]

През 2014 г. започва облагородяване на част от квартала, в която се е намирала бившата вътрешноградска гара „Сердика“.[3] Участъкът между бул. „Скобелев“, ул. „Партений Нишавски“ и ул. „Българска морава“ е превърнат в най-новия парк в София – парк „Възраждане“, по проект, финансиран от програма JESSICA[4] на Европейския съюз. Част от парка е и емблематичната укрепена циркова площадка. Успоредно с проекта по обновление на парка се облагородява и разширява комплексът „Спортна София 2000“ като в него се изграждат допълнителни игрища за футбол, тенис, плажен волейбол, петанк, тенис на маса, както и ледена пързалка, която функционира през зимата.

През есента на 2019 г. бе изграден плувен комплекс, който използва минералния извор, находящ се в зоната на парка.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

В квартала се движат:

Източници[редактиране | редактиране на кода]