История на Сицилия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Римски амфитеатър в Сицилия.
Американски войници наблюдават разбит бомбардировач в Сицилия по време на ВСВ

Историята на Сицилия е специфична и особена и по принцип не следва за яснота да бъде разглеждана в общия контекст на италианската (италийската) история.

Сицилия обикновено се е контролирала от чужди сили - римски, вандалски, византийски, ислямски, нормански, на Свещената Римска империя при Хохенщауфените, каталонски и испански, като съществуват кратки периоди на относителна независимост на острова още от античността при древните гърци и по-късно по времето на Арабския халифат, както и през средновековието когато е учредено Кралство Сицилия. Въпреки че, днес островът е част от Италия и ЕС, той има своя специфична култура.

Сицилия е най-големия муниципален регион на Италия и същевременно най-големия остров в Средиземно море. Неговото централно средиземноморско разположение и природните ресурси с които разполага за допълнителна гаранция, ведно със стратегическата му локация, както и важността му за контрола който може да се упражнява оттук върху средиземноморските търговски пътища, му придават изключителна геостратегическа значимост. [1] В античността островът се е разглеждал като част от Магна Греция. За властта върху острова избухват изпърво Сицилийските войни, а по-сетне и Пуническите войни. Не без основание, бащата на историята Цицерон описва Сиракуза по него време като най-големия и най-красивия древногръцки град в света. [2]

Историко-географски Сицилия е част от Южна Италия. В този контекст исторически се характеризира с предимно аграрна икономика, квази-феодална уредба в земеделието, остри класови различия, вендети и престъпната дейност на Камората в Неапол и мафията в Сицилия.

Историята на Сицилия е тясно преплетена и с историята на българските земи. В най-ново време, по време на Втората световна война, благодарение на овладяването на острова в операция Хъски, в обсега на англо-американската съюзническа авиация попада и българската територия. Именно от Сицилия излитат бомбардировачите "Либърейтър" за да бомбардират София и останалите български градове, включително и Белград с родния град на император Константин Велики - Ниш.

Древност[редактиране | редактиране на кода]

В античността около бреговете на Сицилия често са се срещали знаци като този изобразен на платното на картагенския кораб.

В древността територията на Сицилия е била населявана от три племена - сикули, сикани и елими.

Античност[редактиране | редактиране на кода]

През античността владението и контролът върху острова бил многократно предмет на спорове и войни между Древна Гърция и Древен Рим от една страна и Пунически Картаген - от друга.

След разрушаването на Картаген, Рим установява свой контрол върху острова и съответно и върху Средиземноморието. Насетне тук се установяват вандалите, които след като били победени във Вандалската война го отстъпили на византийците.

Средновековие[редактиране | редактиране на кода]

Сицилиански барок от 1768 г.

През ранното средновековие, островът е завладян от арабите и тук е установен Сицилийски емират. Следва византийска реконкиста в съюз с норманите и благодарение на Георги Маниак, островът е възвърнат за християнството посредством учреденото тук Сицилианско кралство.

Насетне островът е последователно владение на Кралство Арагон, Испанската корона и Свещената римска империя.

Ново време[редактиране | редактиране на кода]

През 1816 г. кралството се слива с Неаполитанското кралство в Кралството на двете Сицилии, а през 1861 г. последното влиза в състава на обединеното Кралство Италия.

По време на Втората световна война оттук започва разгръщането на съюзническите сили в Европа, след решението на конференцията в Казабланка за това, предхождано от отвоюването на Северна Африка от съюзниците.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Sicily. // KeyItaly.com, 20 November 2007.
  2. Sicilia's Urbs of Syracusa. // AncientWorlds.net, 20 November 2007.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]