Калиман I Асен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Коломан I Асен)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Коломан.

Коломан I Асен
цар на България
Лични данни
Управление 1241 – 1246
Роден
Починал
Предшественик Иван Асен II
Наследник Михаил II Асен
Семейство
Династия Асеневци
Баща Иван Асен II
Майка Анна Мария Унгарска
Брак няма
Потомци няма

Колома̀н I Асѐн (също и Калиман I Асен), наричан „Детето цар“ от византийските историци[1], е цар на България от 1241 до 1246 г. Той е син на цар Иван Асен II. Възкачва се на престола едва седемгодишен. Коломан I е син на Иван Асен II от брака му с унгарската принцеса Анна-Мария. От името на малолетния цар, държавата е управлявана от регентство.

България при Калиман I Асен (1241 – 1246) – в жълто, и при Михаил II Асен (1246 – 1256) –в оранжево.

За произхода на името на царя има няколко хипотези. Според една от тях името Коломан се обяснява с унгарското влияние в българския царски двор през този период. През ХI-ХIII век в Унгария и Австрия е изключително почитан Свети Коломан (на латински: Colomannus). В писмото на папа Инокентий IV от 21 март 1245 г. до българския цар Коломан I Асен същият е именуван като „Colomanno in Bulgaria[2]

След смъртта на Иван Асен II, положението в страната става тревожно, вследствие на засилващия се натиск от страна на татарите, които по това време опустошават Средна Европа. През есента на 1242 или 1243 г., навярно на връщане от маджарските земи, татарските орди на хан Бату опустошават Северна България и принуждават търновското регентство да плаща ежегоден данък на образувалата се в Южна Русия татарска държава, известна под названието „Златната орда“. Освен външните проблеми, България е раздирана и от вътрешни междуособици.

Недоволна болярска групировка, начело с третата жена на Иван Асен II – Ирина, отравят Коломан I Асен и на престола се възкачва нейният син Михаил II Асен, който е също малолетен.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Андреев, Й. – „Българските ханове и царе“, В. Търново, 2004, с. 197
  2. „Латински извори за българската история“, том IV, БАН, София, 1988 г., с.89 – 92

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Fine, Jr., John V.A. (1987). The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest. Ann Arbor: University of Michigan Press. ISBN 9780472100798.Yes, gonna say.
Иван Асен II
1483. Герб на императора на България, Общ гербовник, Констанцки кодекс, Конрад фон Грюненберг
цар на България (1241 – 1246)
Михаил II Асен