Свети Лука (Неред)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Свети Лука“
Αγίου Λουκά
Вид на храма православн църква
Страна Flag of Greece.svg Гърция
Населено място Неред
Вероизповедание Вселенска патриаршия
Епархия Леринска, Преспанска и Еордейска
Изграждане 1912 година

„Свети Лука“ (на гръцки: Αγίου Λουκά) е православна манастирска църква край леринското село Неред (Полипотамо), Гърция, част от Леринската, Преспанска и Еордейска епархия на Вселенската патриаршия, под управлението на Църквата на Гърция.

Манастирът е разположен на 2 km северозападно от селото в полите на Вич. Основан е в 1912 година от Нередската българска община и заедно с Айтоския манастир „Свети Архангели“ и „Свети Георги“ в Арменско е един от трите български екзархийски манастира в Леринско. На мястото на манастира е имало аязмо и е намерена икона.[1] Георги Трайчев пише за основаването на манастира:

Селото Неретъ брои 470 кѫщи, от които 380 чисто български, а останилитѣ – патриаршистки. Двете селски църкви св. Атанас и св. Никола се владѣеха отъ гъркоманитѣ, като въ едната се черкуваха поред – (мунавебе). За да иматъ свой храмъ българитѣ, намисляватъ да си построятъ отдѣлна църква. Дава имъ се идея новата църква да бѫде при „аязмото“, което се тачи и почита отъ населението, като мѣсто свято и цѣрително. Инициаторъ на тая идея е Василъ Трифоновъ, секретарь на бълг. митрополия. „Аязмото“ се именува „св. Лука“, затуй и манастирския храм се посвѣтява на името на тоя светец. Бидейки аязмото много популярно, манастира става в скоро време твърде известен. Построяватъ се и нѣкои сгради около църквата. Властьта дава и надлежния ферманъ за новия манастир на името на бълг. Екзархъ. Първиятъ егуменъ е билъ Игнати Стасевъ. Балканската война завари новия манастиръ не напълно още развитъ.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Трайчевъ, Георги. Манастиритѣ въ Македония. София, Македонска библиотека № 9, 1933. с. 198.
     Портал „Македония“         Портал „Македония