Карпински апостол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карпински апостол
Лист от Карпинския апостол.
Лист от Карпинския апостол.
Създаден XIV век
Оригинален език кирилица
Жанр християнска литература
Вид пълен изборен апостол

Карпинският апостол e среднобългарски кирилски пергаментен ръкопис от началото на XIV век.[1] Подвързан е заедно с Карпинското евангелие, но не е преписан от същата ръка като него.[2] Представлява пълен изборен апостол, тоест съдържа предназнечен за богослужебна употреба текст на Деянията и Посланията на апостолите. Според добавена през XV или XVI в. на последния му лист (л. 302а) бележка е бил дарен на Карпинския манастир „Въведение на Пресвета Богородица“.[3] Там е намерен през 1868 г. от Александър Хилфердинг, който го отнася в Русия.[4] Днес се намира в Москва, Държавен исторически музей (ГИМ), Хлудова сбирка, № 28, лл. 169-301.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Николова, Св. и др. Българското средновековно културно наследство в сбирката на Алексей Хлудов в Държавния исторически музей в Москва: каталог. София, 1999, 19-20, обр. 15-20.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Куев, К. Съдбата на българската ръкописна книга през вековете, Наука и изкуство, София, 1986, стр. 86.
  2. Ръкописни книги до 14 век
  3. Николова, Св. и др. Българското средновековно културно наследство в сбирката на Алексей Хлудов в Държавния исторически музей в Москва: каталог. София, 1999, 19.
  4. Николова, Св. и др. Българското средновековно културно наследство в сбирката на Алексей Хлудов в Държавния исторически музей в Москва: каталог. София, 1999, 19.
     Портал „Македония“         Портал „Македония