Кюстендилски триод

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Кюстендилският триод e среднобългарски книжовен паметник от края на XIII в. Съдържа 70 пергаментни листа с размери 300-305 х 190 mm и 300-305 х 210-215 mm. Изписан е в 2 колони по 38 реда на страница с дребно уставно писмо и с едноеров (само с Ь) двуюсов правопис. Ръкописът спада към триодните текстове, в които са запазени преписи от акростихови канони на старобългарския писател Константин Преславски с включване на името му – Константин.

Кюстендилски триод

Кюстендилският триод се съхранява на 6 места в страната и чужбина. Най-голямата част (55 листа) се намира в Регионалния исторически музей „Академик Йордан Иванов“ – гр.Кюстендил под № 401. В библиотеката на Българска академия на науките – гр.София се съхраняват 8 листа под № 39. В Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. София се пази 1 лист – № 575. 1 лист от триода се съхранява под № 59 в Народната библиотека „Иван Вазов" – гр.Пловдив. В Университетската библиотека в гр.Краков, Полша се намират 4 листа. Последният известен фрагмент от Кюстендилския триод се съхранява в Архива на Петербургското отделение на Института за история под № 687/3.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „Литература“         Портал „Литература          Портал „История на България“         Портал „История на България