Кюстендилски триод

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кюстендилски триод
Kjustendilski Triod.jpg
СъздаденXIII век
Оригинален езиксреднобългарски
Видръкопис

Кюстендилският триод e среднобългарски книжовен паметник от края на XIII в. Съдържа 70 пергаментни листа с размери 300 – 305 х 190 mm и 300 – 305 х 210 – 215 mm. Изписан е в 2 колони по 38 реда на страница с дребно уставно писмо и с едноеров (само с Ь) двуюсов правопис.

Ръкописът спада към триодните текстове, в които са запазени преписи от акростихови канони на старобългарския писател Константин Преславски с включване на името му – Константин.

Кюстендилският триод се съхранява на 6 места в страната и чужбина. Най-голямата част (55 листа) се намира в Регионалния исторически музей „Академик Йордан Иванов“ – гр.Кюстендил под № 401. В библиотеката на Българска академия на науките – гр.София се съхраняват 8 листа под № 39. В Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. София се пази 1 лист – № 575. 1 лист от триода се съхранява под № 59 в Народната библиотека „Иван Вазов" – гр.Пловдив. В Университетската библиотека в гр.Краков, Полша се намират 4 листа. Последният известен фрагмент от Кюстендилския триод се съхранява в Архива на Петербургското отделение на Института за история под № 687/3.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]