Морски слонове

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Морски слонове
See elefanten edit.jpg
Северни морски слонове (мъжки с женска)
Mirounga leonina.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
подразред: Caniformia Кучеподобни
надсемейство: Pinnipedia Перконоги
семейство: Phocidae Същински тюлени
род: Mirounga Морски слонове
Научно наименование
Уикивидове Mirounga
Gray, 1827 г.
Синоними
  • Macrorhinus
Морски слонове в Общомедия
Южни морски слонове

Морските слонове (Mirounga) са род морски бозайници, представени от два вида - Южен (M. leonina) и Северен морски слон (M. angustirostris). Морските слонове са най-едрите перконоги бозайници и най-едрите хищници.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Северният морски слон е рядък вид, който живее в Тихия океан, в крайбрежните води на САЩ, Канада и Мексико. Популацията на южния морски слон е по-голяма. Той е разпространен по крайбрежието на субантарктическите острови - най-вече край остров Южна Джорджия, а така също и край остров Макуори, полуостров Валдес, остров Хърд и архипелага Кергелен. На север южният морски слон достига до остров Тасмания и до южните брегове на Нова Зеландия и Южна Африка.

Физическа характеристика[редактиране | редактиране на кода]

На върха на носа си мъжките морски слонове имат своеобразна кожена торба, която при възбуда се раздува и може да надхвърли два пъти нормалния си размер. Тази торба, напомняща слонски хобот и размерите на тези тюлени са причината да бъдат наричани морски слонове.

Козината на морските слонове е сравнително къса, под кожата им се натрупва дебел слой мазнина. Както и при останалите тюлени, задните крайници на морските слонове не могат да се подвиват напред и служат само за плуване, но не и за придвижване по сушата[1].

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Морският слон прекарва 80% от времето си в океаните. Той е полигамно животно. Мъжките често се впускат в ожесточени битки за територии и женски. Заплашителните звуци, които издават с муцуните си, могат да бъдат чути от километри.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Божков, Димо. Великани на животинския свят, София 1986, с. 34