Борнейски димен леопард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Neofelis diardi)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Борнейски димен леопард
Sunda Clouded Leopard (Neofelis Diardi), Santago.jpg
Borneo clouded leopard.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Felidae Котки
подсемейство: Pantherinae Ръмжащи котки
род: Neofelis
вид: N. diardi Борнейски димен леопард
Научно наименование
Уикивидове Neofelis diardi
Cuvier, 1823
Синоними
Felis diardii
Felis macrocelis
Felis marmota
Neofelis nebulosa diardi
Разпространение
Neofelis diardi Locator Map.svg
борнейски димен леопард в Общомедия

Борнейският димен леопард (Neofelis diardi), известен още като зондски, леопард на Диар или пък облачен леопард, е хищник от семейство Котки смятан до неотдавна за подвид Димен леопард, който носи името на френският натуралист и изследовател Пиер Диар описал го пръв през 19 век.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Разпространен е в тропическите гори на островите от Малайския архипелаг: Борнео, Суматра, островите Бату, Палаван китайските Хималаи и Южен Индокитай, но навсякъде е много рядък.

Обща характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Зондските димни леопарди се отличават от тези на континента по шарките и като цяло по-тъмната си окраска, но всъщност на външен вид и по начин на живот двата вида лесно могат да бъдат сбъркани. Размитата му окраска на козината – с големи тъмни петна, му позволява да остане незабелязан сред дърветата на влажните гори, които обитава.Горните кучешки зъби на тази котка са тънки и фино назъбени от задната страна. Структурата на тези зъби е помогнала на учените да проследят родството на леопарда със съблезъбите хищници, изчезнали преди хиляди години. Мъжките достигат на дължина от 60 до 110 см и тегло 20-25 кг, а женските са с дължина 50-80 см и тегло 12-15 кг. Скорошни генетични изследвания обаче сочат поне 40 ключови разлики в ДНК-то на двата вида, което ги прави приблизително толкова различни колкото лъва и тигъра. Предполага се, че популациите от Борнео, както и тези от Суматра, са се отделили от континенталните преди около 1,4 млн. години.[2].

Опазване[редактиране | редактиране на кода]

Последните изследвания изчисляват дивата популация на тези животни на между 5 и 11 хиляди екземпляра на о-в Борнео и 3-7 хил. на Суматра. Проучване проведено през 2006 г. в Сабах (Североизточен Борнео) пък установява 1500 – 3200 екземпляра в тамошната популация, като от тях само около 400 леопарда обитават защитени зони. Въпреки че във всички страни в които се среща борнейският димен леопард е защитен, той продължава да бъде преслеследван от бракониери, но главната заплаха за него, както и за множество други местни видове, си остава безогледното изсичане на горите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hearn, A., Sanderson, J., Ross, J., Wilting, A. & Sunarto, S.. Neofelis diardi. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 9 февруари 2010. (на английски)
  2. New species of leopard with largest fangs in cat world discovered