Категория беседа:Хора/Архив 1

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Хора vs Хора по професия

Защо трябва Категория:Хора да се отнася до "хора по професия", а не до "хора по националност"? Според мен трябва сегашното Хора да стане Хора по професия, а Категория:Хора да включва две подкатегории - Хора по професия и Хора по националност. --Webkid 06:46, 26 юни 2004 (UTC)

Добра идея. Но да не се ограничаваме само до тези две подкатегории, защото те няма да могат да включат всичко, например "Нобелови лауреати". Хубаво би било, ако се появи библиотекар наоколо :-). Нали знаете, че в библиотеките всичко се подрежда, така че вече са измислени най-различни начини за класифициране на информацията, които няма нужда да измисляме наново. Трябва само да изберем най-подходящия. --Борислав 08:42, 26 юни 2004 (UTC)
Ще пратя имейл на Варненската библиотека "Пенчо Славейков"]. Виж Дискусионните групи. Аз сега ще вляза в IRC да поговорим. --Webkid 08:47, 26 юни 2004 (UTC)

Категория Хора

Мислих по въпроса с категоризацията на Хора, и се оказа не толкова тривиален. Трябва да се решат следните въпроси:

  • За да се категоризира статия S, в категория C, трябва ли да може да се каже "S е (представлява) C"?
В противен случай формално се допуска т.н. от философите категориялна грешка, но пък може да е по-прегледно да има изключения. В нашия случай (Хора) това означава винаги S да е личност. В момента приемането на това правило би променило единствено категоризацията на Композитор (сега е в Категория:Композитори).
  • Кои подкатегории на Хора трябва да се подразделят по националност (критерий)?
Едно предложение: Тези за които се очаква да има повече от 50 (100?) попълнения не само в близкото бъдеще (което често се уравнява на: в английската Уикипедия вече има над 50 (100) попълнения)
Недостатък на подреждането по националност: Ако човек иска просто да си разглежда пр. режисьори, без да го интересуват страни, за сега няма как. Това обаче в някоя бъдеща версия на софтуера може би ще се оправи?
  • Как точно да се категоризират по-общите и по-тясните професии и как това се комбинира с националността?
Това е по-космат въпрос и има връзка с по-горния. За сега, като че ли горе-долу приемливо са решени въпросите с учените и спортистите, но има и пропуски: примерно химиците са учени, а физиците не. От друга страна не върви да са на същото равнище като "американски учени". Може би трябва да се направят съответните категории "XX по националност"? Или да се спрем на други решения?

Вижте още: en:Wikipedia:Categorization en:Wikipedia:Categorisation_of_people --Станислав 23:29, 10 сеп 2004 (UTC)

Изключения

От личностите по-долу, изключения спрямо правилото (Уикипедия:Разговори) за категоризация са:

Правило: Категория:Монарси

..

Правило: една дума (без пояснението в скоби)

..

Правило: Категория:Китайци Категория:Южнокорейци Категория:Севернокорейци Категория:Корейци (обикновено си пишат фамилиите отпред)

..

Без правила

Всички статии за личности

Ето наличните статии за личности:

Вече пуснах бота и всички имена бяха вмъкнати. Наложиха се 5 възвръщания - 2 от недоглеждане (само едно име), 1 за един кореец и 2 за Колю Фичето и Неофит Рилски (няма фамилии, макар да не съм сигурен дали така е правилно, защото Левски също не е фамилия). --Борислав 02:32, 11 сеп 2004 (UTC)

Прав се оказа--бота свърши много добра работа! усмивка --Станислав 12:48, 11 сеп 2004 (UTC)

Наименование

Съвсем в началото крсътих тази категория Хора. Но може да се избере и друго име - Личности. Така ли да я оставим или да я преименуваме? --Борислав Б 12:56, 10 ное 2004 (UTC)

Аз имам само един аргумент против "хора": когато създадем статии за дайчовското, ганкиното и т.н. хора, няма да имаме категория. Може би ще бъде народни танци, но това не е точно. Ако имаме личности обаче, как ще ни се казва категорията с професиите - Личности по занятие ли? --Webkid 13:03, 10 ное 2004 (UTC)
Ами, да, тук е малко неблагозвучно - "този човек е ..." е по-правилно от "тази личност е ...". Но поне за мен това не е проблем, защото съм против подкатегорията "...по занятие". --Борислав Б 13:10, 10 ное 2004 (UTC)
Защо не каза по-рано? --Webkid 13:41, 10 ное 2004 (UTC)

едиз гюрсес

Едиз Кямуран Гюрсес е български футболист – юноша роден на 10.09.1996 г. в гр. Кърджали, високо 1,69 см., силният му крак е десният. Притежава изключителни дефанзивни и офанзивни умения, силен удар, отличен контрол на топката, и усет за движението на съотборниците и противниците. През 2009 г. се явява на кастинга на “Жилет” организиран от Христо Стоичков за откриване на деца таланти, като на финала на кастинга е избран сред петте български млади футболисти измежду четири хиляди участници да се обучава в школата на “Христо Стоичков” в Барселона. Там под ръководството на испанския специалист Антонио Санчес играе в юношеската примера дивизион сезон 2009 – 2010 г., където отбелязва 18 гола за 26 мача. След края на обучението си се завръща в България, получава оферти от столичните грандове “Левски” и “ЦСКА”, но избира Академия “Литекс”, където играе от 2010 г. до края на 2012 г. През сезон 2011-2012 г. с отбора си печели купата на БФС и сребърните медали в елитната група до 17 години. От началото на 2013 г. е футболист на Академия “Лудогорец” – Разград. През м. април 2013 г. участва в международния турнир “Юлиян Манзаров”, където е избран за най-добър спортсмен.

Юноша отбори – 2009 – 2010 г. FC “Христо Стоичков” Барселона

2010 – 2012 г. Академия “Литекс”

2013 г. – Академия “Лудогорец”

Пост: полузащитник, № 14

Езици: български, турски, английски и испански --Edisgurses (беседа) 07:46, 15 ноември 2013 (UTC)