Разлика между версии на „Константин IX Мономах“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Bot: Automated text replacement (-„([а-яА-Я0-9,\.\–\-\s]*?)\” +„\1“)
м (Bot: Automated text replacement (-\"([а-яА-Я0-9,\.\–\-\s]*?)\" +„\1“))
м (Bot: Automated text replacement (-„([а-яА-Я0-9,\.\–\-\s]*?)\” +„\1“))
Константин Мономах приема големи данъчни облекчения за едрата аристокрация. Толерира и претенциите на столичните чиновници за постове и награди. По това време започва утвържването на феодалната система [[прония]] във Византия. Тези мерки довеждат до влошаване на общото положение на селското население в империята и до отслабването на военните сили.
 
Константин IX съгражда манастира „Свети Георги”Георги“ в Манганах, при който са устроени странноприемница, дом и убежища за престарели и недъгави. Покровителства архитектурата, изкуството и литературата. Сред приближените в двора му е интелектуалецът и историк [[Михаил Псел]].
 
От вътрешните мерки по времето на Константин важно значение има основаването на специални учреждения за изучаване на римското право, със специални преподаватели – „номофилакси”„номофилакси“. Създава се и нов „секрет”„секрет“ (така назовавали във Византия учреждения, подобни на министерства), отговарящ за съдебните дела, начело на който е поставен министър на юстициите (правосъдно министерство).
[[Файл:Monomacho's crown - circa 1042 Budapest - detail1.JPG|мини|ляво|170px|Константин IX (детайл от Короната на Мономах)]]
 

Навигация