Разлика между версии на „Константин IX Мономах“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
({{lang-el}} => {{lang|el}})
м
| герб =
}}
'''Константин IX Мономах''' ({{lang|el|Κωνσταντίνος Θ΄ Μονομάχος}}) (по други изчисления X или XI; Мономах – фамилно име, гр. ''"сражаващият се сам"'') е [[Византия|византийски]] [[император (11 юни 1042 – 11 януари 1055)]]. Идва на трона след като се оженва за императрица [[Зоя (императрица)|Зоя]].
 
Фамилията му, на която е последен представител, има вероятно арменски произход. Много от предците му, включително и баща му, са съдии. По време на управлението на [[Роман III Аргир]] (1028-1034), на който Константин Мономах е зет, той е приближен на императорския двор и се понравя на императрица [[Зоя (императрица)|Зоя]]. Така възбужда опасения у придворните, че като фаворит може да стане съпруг на Зоя и претендент за престола след смъртта на Роман III. При възцаряването на [[Михаил IV Пафлагон]] (1034-1041) Константин е отправен на заточение в [[Митилини]], на остров [[Лесбос]], което продължава през цялото управление на Михаил IV и [[Михаил V Калафат]] (1041-1042).
 
След свалянето на Михаил V през 1042 г. Мономах е върнат в [[Константинопол]], където се жени за Зоя и е коронясан като император. Константин е приблизително 10 години по-млад от жена си, а в момента на брака тя е вече към шейсет и четири годишна. До 1050 г. Константин IX Мономах управлява заедно със Зоя и нейната сестра Теодора, а от 1050 г. след смъртта на Зоя – заедно с Теодора.
Явната връзка на императора с представителката на могъщия аристократичен род [[Склир]], [[Склирен]], живееща в двореца и в тържествени случаи заемаща първо място след Зоя и Теодора, довежда до интриги от страна на родственици на Мономах, недоволни от въздигането на рода Склир и от страна на привържениците на [[Македонска династия|Македонската династия]], опасяващи се от сваляне на Зоя и Теодора и женитба на Константин за Склирен.
 
Въстанието на пълководеца [[Георги Маниак]], личен враг на Склир (1042-1043), е потушено от войските, пратени от Константин под предводителството на евнуха [[Стефан Севастофор]]. Последният скоро е изпратен на заточение, обвинен в намерение да възкачи на престола управителя на приефратската провинция Мелитина, [[Лъв Лампрос]], който е ослепен и умира от изтезания. През 1044 г. в столицата е осуетен бунт сред народа, устроен от противниците на императора, които пуснали слуха, че императриците Зоя и Теодора са детронирани. Само публичното появяване на императриците пред тълпата, спасява Константин Мономах от линчуване.
 
През 1047 година избухва въстание на [[Лъв Торнак]], около който се групира македонската партия и към който се присъединяват почти всички тракийски градове. Лъв обсажда столицата, но е принуден да отстъпи; много от привържениците му изменят, пленен е с хитрост и ослепен. Така неуспешни са и двата дворцови заговора и покушения срещу живота на Константин през 1050 – 1051 година.
През 1045 г. ромеите анексират арменското царство [[Ани (град)|Ани]]. През 1046 г. е установен първият контакт със селджукските турци, които изместват арабите като основен съсед и противник на Византия в Мала Азия и в следващите векове предстои да завладеят повечето от византийските земи на изток. След сражения в 1048 г. е сключено примирие с турския владетел [[Тогрул I]]. Под влияние на столичната бюрокрация, императорът съкращава военните сили в Анатолия през 1053 г., с цел да избегне финансови трудности. Така източните граници на империята остават зле защитени и изложени на бъдещите турски атаки.
 
На Балканите положението на империята също не е добро. Военните бунтове отслабват византийската защита в земите на Тракия, разорени при голямото нашествие на [[печенеги]]те от север през 1048-/9 година. В продължение на пет години печенегите се отдават на безнаказан грабеж.
 
Опитите на императора да осигури подкрепата на папата срещу нападащите Южна Италия [[нормани]], са осуетени от дипломатическите ходове на патриарх [[Михаил Керуларий]].
=== Разкол на християнската църква ===
{{основна|Източно-Западна схизма}}
Няколко месеца преди смъртта на Константин IX, Християнскатахристиянската църкваЦърква окончателно се разделя на [[Католическа църква|Католическакатолическа]] и [[Православна църква|Православнаправославна]]. През 1054 година римският папа [[Лъв IX]] изпраща в Константинопол легати начело с кардинал [[Хумберт]] за разрешение на конфликта, началото на който е положен със закриването през 1053 година на [[Латинска църква|Латинскаталатинската църкваЦърква]] в Константинопол по разпореждане на патриарх [[Михаил Керуларий]]. Помирението не успява и на 16 юли 1054 година в църквата [[Света София (Константинопол)|Света София]] папските легати обявяват детронирането на патриарх Михаил Керуларий и отлъчването му от Църквата. В отговор на това на 20 юли патриархът дава анатема на легатите. Тези събития бележат разрив в отношенията между Източната и Западната християнска църква.
 
Няколко месеца след това Константин IX умира – 11 януари 1055 година. Към края на живота си развива заболяване, което довежда до загуба на умствените способности и частична парализа на крайниците.
=== Отношения с Киевска Рус ===
[[Файл:Map Byzantine Empire 1045 el.svg|мини|370px|Карта на Византийската империя (1045 г.)]]
През 1043 година се състои последният поход на [[Киевска Рус]] срещу Константинопол – [[Руско-византийска война 1043|Руско-византийската война 1043]]. Той е командван от сина на [[Ярослав I Мъдри]], [[Владимир Ярославич]]. За причината за похода се водят спорове. Руската армия претърпява пълно поражение, Константин IX получава контрибуция. Вероятно, в знак на сключения с Русия мир, Константин дава своята дъщеря от първия си брак [[Анастасия Мономах]] (или, както предполагат някои автори, негова близка родственица) за съпруга на другия син на Ярослав, Всеволод. Родилият се през 1053 г. от този брак син получава от родителите си прозвището на дядо си – [[Владимир Мономах]].
 
==== Шапка на Мономах ====
* {{икона|en}} [http://www.fordham.edu/halsall/basis/psellus-chrono06.html ''Chronographia'']
* {{икона|ru}} [http://miriobiblion.org/MP_KIX.htm Текстове на Михаил Псел в превод на руски език]
 
 
{{пост начало}}

Навигация