Несебър: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 21: Ред 21:


== История ==
== История ==
Несебър е един от най-древните градове в [[Европа]]. Основан е под името Месембрия от Ойкист, който бил изпратен от [[Мегара]] заедно със значителен брой колонисти. Не е известно други гръцки градове да са участвали съвместно заедно с Мегара в това начинание. Градът става един от двата най-мощни града в района на пиргоския залив и запазва това си положение през целия период на Античността. Поради борбата си за надмощие в пиргоския залив с Аполония Месимврия не успява да създаде свой колонии в самия залив и е принудена да насочи колонистите си към вътрешността на [[Тракия]], като основава град Аетос (днешен [[Айтос]]), а според някои учени и Диамполис (днешен [[Ямбол]]). Аполония дори успява да блокира достъпа на месимвриотите до залива със създаването на техните колонии Анхиалос (днешно [[Поморие]]) и Пиргос (днешен [[Бургас]]).
Несебър е един от най-древните градове в [[Европа]]. Основан е под името Месемврия от Ойкист, който бил изпратен от [[Мегара]] заедно със значителен брой колонисти. Не е известно други гръцки градове да са участвали съвместно заедно с Мегара в това начинание. Градът става един от двата най-мощни града в района на пиргоския залив и запазва това си положение през целия период на Античността. Поради борбата си за надмощие в пиргоския залив с Аполония Месимврия не успява да създаде свой колонии в самия залив и е принудена да насочи колонистите си към вътрешността на [[Тракия]], като основава град Аетос (днешен [[Айтос]]), а според някои учени и Диамполис (днешен [[Ямбол]]). Аполония дори успява да блокира достъпа на месимвриотите до залива със създаването на техните колонии Анхиалос (днешно [[Поморие]]) и Пиргос (днешен [[Бургас]]).
Този период на противоборство завършва със завладяването на района от римляните.
Този период на противоборство завършва със завладяването на района от римляните.

Версия от 13:19, 3 април 2008

Несебър е град в Югоизточна България. Той се намира в Община Несебър, Област Бургас и е в близост до град Поморие. Градът е административен център на община Несебър.

Несебър
Знаме
      
Герб
Общи данни
Население15 506 души[1] (15 март 2024 г.)
487 души/km²
Землище31,85 km²
Надм. височина30 m
Пощ. код8230
Тел. код0554
МПС кодА
ЕКАТТЕ51500
Администрация
ДържаваБългария
ОбластБургас
Община
   кмет
Несебър
Николай Димитров
(независим политик; 2007)
Кметство
   кмет
Николай Димитров (независим)
Адрес на общината
гр. Несебър
ул. „Еделвайс“ 10,
п.к. 8230
тел.: 0554/43-28-1,
факс: 0554/45-81-0,
secretar-nr@dir.bg
Уебсайтwww.nesebarinfo.com
Несебър в Общомедия

География

Община Несебър заема най-северната част от Черноморското крайбрежие на Бургаска област. На север граничи с общините Бяла и Долни Чифлик, на запад – с община Поморие, на изток - с Черно море. Значителната крайбрежна ивица и нейният разнообразен характер създават благоприятни условия за развитие на туризма. Общинският център гр. Несебър се намира на 20 км. от международното летище Бургас. Общината обхваща 14 селища: гр. Несебър, гр. Обзор, гр. Свети Влас, с. Равда, с. Гюльовца, с. Оризаре, с. Тънково, с. Кошарица, с. Баня, с. Паницово, с. Раковсково, с. Приселци, с. Емона, с. Козница. Общата територия на община Несебър е 421 883 дка. От тях 167 229 дка са селскостопански земи, 20 418 дка - горски фонд. Плажните ресурси на общината са едни от най-големите на българското черноморско крайбрежие и възлизат на 1517 дка с общ капацитет 139 450 плажни места. Тези природни ресурси са най-важният фактор, който определя и формира основната отраслова структура на общинската икономика – стопански туризъм, отдих и спорт. Те превръщат община Несебър в най-голямата туристическа агломерация на Българското Черноморие. На нейната територия функционират 200 хотела с повече от 200 000 легла, 630 частни квартири с над 35 000 легла и 1000 заведения за обществено хранене.

История

Несебър е един от най-древните градове в Европа. Основан е под името Месемврия от Ойкист, който бил изпратен от Мегара заедно със значителен брой колонисти. Не е известно други гръцки градове да са участвали съвместно заедно с Мегара в това начинание. Градът става един от двата най-мощни града в района на пиргоския залив и запазва това си положение през целия период на Античността. Поради борбата си за надмощие в пиргоския залив с Аполония Месимврия не успява да създаде свой колонии в самия залив и е принудена да насочи колонистите си към вътрешността на Тракия, като основава град Аетос (днешен Айтос), а според някои учени и Диамполис (днешен Ямбол). Аполония дори успява да блокира достъпа на месимвриотите до залива със създаването на техните колонии Анхиалос (днешно Поморие) и Пиргос (днешен Бургас).

Този период на противоборство завършва със завладяването на района от римляните. През целия период на Античността, римско и последвалото го византийско управление градът се развива и трупа богатства, видни и до днес въпреки преживените тъмни векове.

Изглед от стария град
Археологическият музей

Българските царе от първата и втората българска държава даряват града с широка автономия и никога не се намесват пряко в неговите дела, като от това време до присъединяването му от Третата българска държава той има олигархично и демократично управление. Или от заможните граждани, които били задължени да допринясят за развитието на общността или от градски съвет, избиран от демоса. Когато се намесвали бългаските владетели, то ставало било като ктитори или дарители и благодетели на града[източник?]. Византийското управление било по същество същото, като към всички завоеватели градът изпълнява честно финансовите си задължения към фикса[източник?].

В 1925 година част от гръцките жители на Несебър го напускат и се заселват в село Бугариово, Егейска Македония, Гърция, което е прекръстено на Неа Месимврия, в превод Нов Несебър.

Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват през 1956 г., а през 1983 г. културните паметници в града са прибавени към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Религии

Политика

Икономика

Бургас-Александруполис

Един от буйовете за разтоварване на петрол ще бъде в Ахелойският залив. Местните жители да искат референдум[източник?].

Квартали

Старинна част

Нова част

  • Младост
  • Черно море

Обществени институции

В Несебър има читалище, което в края на 2005 година празнува 100-годишен юбилей, а към него функционира общински театър.

Културни и природни забележителности

Църквата "Христос Пантократор" в Несебър

Част е от Стоте национални туристически обекта: номер 7 с Архитектурно-исторически резерват с археологически музей, лятно работно време (VІ-ІХ): 9:00-19:00 ч. без почивен ден; зимно работно време (Х-V): 9:00-12:00, има печат.

Музеи

Музей "Старинен Несебър"

Редовни събития

Ежегоден фестивал "Месембрия"


Литература

Други

В старата част на града има около 42 църкви, от които по-малко от половината са открити от археолозите и консервирани, а действаща в момента е само една. Другите по-запазени са превърнати в картинни галерии. Провлакът, свързващ старата част с новата, е дълъг около 400 метра. По средата на провлака се намира старата мелница на града, която не функционира като такава, а е само туристическа атракция. В началото на квартала, в новата част на Несебър, се намира истинската мелница на града, която за съжаление сега е вградена в хотел.

Виж ощe

Архитектура на Търновската художествена школа


Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България