Тит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Тит
10-ти император на Римската империя
Tito, testa in marmo da Pantelleria.jpg
Скулптурен портрет на Тит в Глиптотеката, Мюнхен
Лични данни
Управление 24 юни 7913 септември 81 г.
Пълно име Тит Флавий Веспасиан
(от раждането до 69 г.);
Тит Флавий Цезар Веспасиан (от 69 до 79);
Тит Флавий Цезар Веспасиан Август (като император)
Роден 30 декември, 39 г.
Рим, Италия
Починал 13 септември 81 г.
Рим, Италия
Предшественик Веспасиан
Наследник Домициан
Семейство
Династия Флавии
Баща Веспасиан
Майка Домицила Стара
Бракове Арецина Тертула
Марция Фурнила
Потомци Юлия Флавия
Тит в Общомедия

Тит Флавий Веспасиан (на латински: Titus Flavius Caesar Vespasianus Augustus;[1] (30 декември 39 г. – 13 септември, 81 г.) е император на Римската империя от 79 г. до 81 година.

Тит е вторият представител на Флавиевата династия. Той е първият римски император, който наследява властта от баща си. Тит се стреми към популярност и добри отношения както със Сената, така и с народа на Рим. През краткото си управление се прославя със своята щедрост и добронамереност. Въпреки първоначалната му лоша слава, дължаща се на неговата жестокост като пълководец и преториански префект, Тит печели популярност докато е на трона, а след смъртта си бива обожествен и възхваляван като един от най-благородните и добродетелни императори.

Биография[редактиране | edit source]

Тит е най-големият син на император Веспасиан и Домицила Старша. Възпитанието си получава в двора на Цезарите и е близък приятел с Британик, син на император Клавдий. Според Светоний, Тит се отличава не само с воински умения, но и владеел ораторско майсторство, гръцки език, музика, поезия. Заема длъжността квестор. Служи в римската армия като военен трибун в провинциите Германия и Британия.

Участва в потушаванито на бунтовете в Юдея заедно с баща си Веспасиан. Когато Веспасиан е издигнат за император през 69 г., Тит става негов префект, пръв помощник и съуправител с титлата цезар. Като такъв той ръководи окончателното смазване на въстанието в Юдея (66-70) и превземането на Йерусалим. Под командването на Тит римляните разрушават храма на юдеите в Йерусалим.

За да ознаменуват края на гражданската война и победата в Юдея, Веспасиан и Тит празнуват грандиозен триумф в Рим, където е издигната величествената Арка на Тит, близо до Форума. През управлението на баща му, Тит споделя с него повечето правомощия, включително трибунска и консулска власт. Той е едновременно цезар и преториански префект и докато е на този пост прилага безмилостни репресии спрямо противниците на режима. Това, заедно с интереса му към разкоша и забавленията, води до всеобщо неодобрение към неговото възкачване на трона. Мнозина виждат в него втори Нерон.

След смъртта на Веспасиан на 23 юни 79 г., Тит наследява императорските правомощия, заедно с по-младия си брат Домициан като цезар.

Управление[редактиране | edit source]

Начело на империята, Тит отбелязва същите позитивни начинания като баща си, макар и по-предпазливо, а неговият принципат остава в историята като един кратък, но обещаващ период. Докато е на власт не издава нито една смъртна присъда. При Тит римляните предприемат настъпление в Британия водени от Агрикола. В Мала Азия избухва и е потушено въстанието на Псевдо-Нерон. През 80 г. за пръв път човек роден извън Италия става консул, факт ознаменуващ нарастващото политическо значение на провинциите.

В чест на династията започва да се изгражда Храм на Веспасиан и Тит, завършен при Домициан. По времето на Тит е завършен строежа на Колизеума („Амфитеатър на Флавиите“), започнат от баща му Веспасиан. Грандиозната сграда е проектирана да побира над 55 хил. зрители. Тържествата и представленията по случай откриването му продължават 100 дни.

Друго известно събитие, случило се при неговото управление, е изригването на вулкана Везувий (24 август 79 г. от н.е.), който залива с лава градовете Помпей и Херкулан. Към бедствията през краткото управление на Тит се добавят големият пожар в Рим продължил три дни (80 г.), както и разразилата се епидемия, вероятно от антракс.

Тит умира мистериозно и неочаквано, на 13 септември 81 г., вероятно може би от треска. Веднага след това е наследен от брат си Домициан. Също както Веспасиан, Тит е обожествен по решение на Сената.

Галерия[редактиране | edit source]

Денарий на Тит

Вижте също[редактиране | edit source]

Римската империя през 80 г. сл. н.е.

Външни препратки[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  1. в класическия латински името му е изписвано като TITVS FLAVIVS CAESAR VESPASIANVS AVGVSTVS.