Марк Клавдий Тацит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Марк Клавдий Тацит
'45-ти император на Римската империя'
EmpereurTacite.jpg
Бюст на Марк Клавдий Тацит в Лувъра
Лични данни
Управление септември 275–юни 276 г.
Пълно име Цезар Марк Клавдий Тацит Август (като император)
Роден ок. 200 г.
Терни, дн. Италия
Починал юни, 276 г.
Тиана, Кападокия, дн.Турция
Предшественик Аврелиан
Наследник Флориан

Марк Клавдий Тацит (лат. Marcus Claudius Tacitus) (c.200 - 276) е римски император от 25 септември 275 г. до юни 276 г. Той е роден в Интерамна (Терни) в Умбрия.

Тацит е изтъкнат сенатор и приемник на Аврелиан. По време на своя дълъг живот заема няколко държавни поста, включително и консул през 273 г. Качва се на трона след шестмесечно междуцарствие. Войските в Тракия които пожелали да се разграничат от убийците на Аврелиан призовали Сенатът в Рим да посочи кандидат когото да подкрепят за император. Шест месеца след убийството на Аврелиан, сенаторите предлагат императорския трон на Тацит. Той неохотно се съгласява с това предложение. Тацит е на 75 години, когато войската и народа тържествено го провъзгласяват за император.

Според думите на Вописк, императорът е потомък на знаменития историк Корнелий Тацит, гордее се с това и почита паметта му - разпорежда във всяка обществена библиотека да има екземпляр от съчиненията на неговия предтеча и ежегодно да се правят 10 копия за сметка на държавата. Някои съвременни изследователи поставят под съмнение разказа за родството на император Тацит с едноименния историк.

След възкачването си на трона Тацит наказва убийците на Аврелиан и се отправя да оглави легионите на изток. Налага се да воюва с аланите, готите и другите събрани от Аврелиан варварски наемници, които, след провала на похода срещу Персия, опустошавали крайбрежието на Мала Азия. Тацит побеждава в няколко битки, лично предвождайки войската.

Шест месеца след качването му на престола, Тацит умира в Тиана (Кападокия). Според едни източници (Евтропий, Аврелий Виктор), той починал от болест, а според други (Зосим) — е убит от войниците. Своето огромно състояние завещава на империята.

Монета на Тацит отбелязваща победата над готите

Външни препратки[редактиране | edit source]

Литература[редактиране | edit source]

  • "The History of the Decline and Fall of the Roman Empire", by Edward Gibbon Chapter XII

Източници[редактиране | edit source]


Римски императори
Аврелиан
(270 - 275)
Тацит (275 - 276) Флориан
(276)
Римска империя