Либий Север

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Либий Север
западноримски император
Визиготска златна монета с образа на Север ІІІ
Управление461 – 465
Лични данни
Роден
Починал
Либий Север в Общомедия

Либий Север (лат. Libius Severus) – римски император, управлявал през 461 – 465 г. Фигурира и като Север III.

Север ІІІ се числи към т.нар. в историографията „призрачни императори“, или императорите-сенки, последните владетели на Западната Римска империя, притежаващи само формална или незначителна власт, поставени от варварските военачалници като техни марионетки на трона.

Знатен сенатор родом от Лукания и представител на италийската аристокрация, Либий Север е провъзгласен за император на 19 ноември 461 г. в Равена, по волята на всесилния пълководец – magister militum Рицимер, практически владетел в Италия.

Властване[редактиране | редактиране на кода]

Либий Север заема престола след няколкомесечно междуцарствие, последвало детронирането на Майориан от магистъра на войските, германеца Рицимер, на когото Либий дължи възкачването си. Север не е подкрепен от Източната Римска империя, няма никаква реална власт и практически никога не се проявява през управлението си.

Войските на Илирик и Галия не признават избора на Север ІІІ за легитимен. Под властта на Западната Римска империя се намират само Италия, части от Южна Галия и алпийските провинции. След възкачването на Север ІІІ вандалите извършват ново нахлуване в Италия, в опит да наложат Олибрий на престола.

През 462 г. Север ІІІ отстъпва галският град Нарбона на вестготите, като в замяна те нападат владенията на обявилия се за независим гало-римски пълководец Егидий. С помощта на франките, Егидий отблъсква вестготската армия, но след като през 465 г. умира, изглежда че в Арелат признават за кратко управлението на Либий Север, ако се съди по издадените от там монетни емисии.

Монета на Север ІІІ с монограм на Рицимер, магистъра на войските

През есента на 465 г. Север ІІІ е свален по заповед на Рицимер или умира от естествена смърт.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Майориан Западноримски император (461 – 465) Антемий