Михаил II (Византийска империя)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Михаил II
византийски император
Michael II and Theophilos solidus.jpg
Император Михаил II и синът му Теофил
Лични данни
Управление 820829
Роден 770
Аморион, Фригия
Починал 2 октомври 829
Наследник Теофил
Семейство
Династия Аморийска династия
Бракове Текла
Ефросина

Михаил II Пелтека, също и Михаил Трал (Псел), или Михаил Балба (гръцки: Μιχαήλ Β' Τραυλός/Ψηλλος, латински: Psellus) е византийски василевс (император) от 820 г. до смъртта си - 2 октомври 829 г. Основава Аморийската династия.

Потомък на юдеи-християни от град Аморион, Фригия, Михаил е популярен военачалник, но е западозрян в заговор и арестуван по заповед на император Лъв V Арменец. Малко по-късно поддръжниците на Михаил го измъкват от тъмницата и по време на коледната литургия в Света София Лъв Арменец е изненадан и убит, а бившият затворник бива назабавно коронясан за император, като в бързината дори забравят да свалят веригите от ръцете му.

Управление[редактиране | edit source]

По времето на Михаил II, през 820-821 година, избухва бунтът на Тома Славянина, който е подкрепен от войската в Тракия и обсажда императора в столицата. Узурпаторът успява да прехвърли войски в Мала Азия, където също получава подкрепа и дори води преговори с арабите като законен император. Обсаденият в столицата Михаил почти няма шансове да излезе победител, въпреки успеха на флотата му срещу тази на претендента. Решаваща в случая е намесата на българите, които разгромяват армията на Тома Славянина пред стените на Константинопол. В крайна сметка бунтът е потушен с помощта на българския хан Омуртаг през 823/4 година. След залавянето му Тома Славянина е изтезаван и убит на Хиподрума по заповед на императора.

Империята води мирна политика по отношение на България. Имперските войски, които са отслабени от гражданските размирици и вътрешни конфликти, са принудени да воюват с нападащите араби. Загубен е Крит, но успешно е защитена Сицилия.

Михаил II е привърженик на иконоборците, макар че не предприема почти никакви гонения. Той не е популярен сред ортодоксалното духовенство, което го представя като необразован селянин. Но обективно погледнато, Михаил II е способен държавник, който успява да стабилизира положението на Византийската империя.

Хан Омуртаг побеждава Тома Славянина (миниатюра в хрониката на Скилица)

След като умира през 829 г. Михаил II е наследен от своя син и съимператор Теофил.

Външни препратки[редактиране | edit source]

  • Leslie Brubaker, John F. Haldon: Byzantium in the Iconoclast era. c. 680–850. A History. Cambridge University Press, Cambridge, 2011, ISBN 978-0-521-43093-7.
  • Warren Treadgold: The Byzantine Revival, 780-842. Stanford 1988


Лъв V Арменец Византийски император (820 – 829) Теофил