Михаил II (Византийска империя)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Михаил II
византийски император
Michael II and Theophilos solidus.jpg
Император Михаил II и синът му Теофил
Лични данни
Управление 820829
Роден 770
Аморион, Фригия
Починал 2 октомври 829
Наследник Теофил
Семейство
Династия Аморийска династия
Бракове Текла
Ефросина
Михаил II в Общомедия

Михаил II Пелтека, също и Михаил Трал (Псел), или Михаил Балба (гръцки: Μιχαήλ Β' Τραυλός/Ψηλλος, латински: Psellus) е византийски василевс (император) от 820 г. до смъртта си - 2 октомври 829 г. Основава Аморийската династия.

Потомък на покръстени юдеи от град Аморион, Фригия, Михаил е популярен военачалник, но бива заподозрян в заговор и в края на 820 г. е арестуван по заповед на император Лъв V Арменец. Малко след това поддръжниците на Михаил го измъкват от тъмницата и по време на коледната литургия в Света София те издебват и убиват Лъв Арменец. Бившият затворник бива назабавно коронясан за император, като в бързината дори забравят да свалят веригите от ръцете му.

Бунт на Тома Славянина[редактиране | редактиране на кода]

По времето на Михаил II, през 820-821 година, избухва бунтът на Тома Славянина, който се обявява за император и тръгва към Константинопол, разорявайки земите на Византия. Тома твърди че той е «по чудо спасил се» от ослепяване Константин VI, син на императрица Ирина. Много градове се превзети без бой, а през декември Тома се прехвърля в европейските владения на империята. От азиатските теми верност към императора запазват само Опсикий и Армениак. Узурпаторът успява да прехвърли войски в Мала Азия, където също получава подкрепа и дори води преговори с арабите като законен император

Хан Омуртаг побеждава Тома Славянина (миниатюра в хрониката на Скилица)

Скоро подкрепен от войската в Тракия, Тома обсажда Константинопол, където е император Михаил. Обсаденият в столицата Михаил почти няма шансове да излезе победител, въпреки успеха на флотата му срещу тази на претендента. Обсадата обаче не се развива по неговите планове. Решаваща обаче в случая е намесата на българския хан Омуртаг, които разгромява армията на Тома Славянина пред стените на Константинопол.

След това, през 822—823 г. Тома претърпява ред крупни поражения и е притиснат в Адрианопол. Накрая след дълга обсада жителите на града предават Тома на императора. След залавянето му Тома Славянина е публично изтезаван на Хиподрума. Михаил заповядва да му отрежат ръцете и краката, да го вържат на магаре и да го оставят за присмех на столичната тълпа, преди да бъде убит.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Империята води мирна политика по отношение на България. Имперските войски, които са отслабени от гражданските размирици и вътрешни конфликти, са принудени да воюват с нападащите араби. Загубен е Крит, но успешно е защитена Сицилия.

Патриарх Никифор изпраща послание до император Михаил II за почитане на иконите.

Михаил II е привърженик на иконоборците, макар че не предприема почти никакви гонения. Той не е популярен сред ортодоксалното духовенство, което го представя като необразован селянин. Но обективно погледнато, Михаил II е способен държавник, който успява да стабилизира положението на Византийската империя.

Михаил II  умира на 2 октомври 829 година от бъбречно заболяване, и престола заема Теофил, който още от 821 година е съуправител с баща си.

Бракове[редактиране | редактиране на кода]

Когато около 824 година умира първата жена на Михаил, Текла, той се жени втори път, но този брак предизвиква скандал сред поданиците, доколкото избора на императора се е монахиня — Ефросина, дъщерята на император  Константин VI  и неговата първа жена Мария. По този начин Михаил иска да прибави легитимност на собственото управление, като се сроди с потомците на предишните императори, така да приключи със слуховете, които са разпространени от Тома Славянина, представяйки се за покойния Константин VІ.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Leslie Brubaker, John F. Haldon: Byzantium in the Iconoclast era. c. 680–850. A History. Cambridge University Press, Cambridge, 2011, ISBN 978-0-521-43093-7.
  • Warren Treadgold: The Byzantine Revival, 780-842. Stanford 1988


Лъв V Арменец Византийски император (820 – 829) Теофил