Ставракий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Император Ставракий и баща му Никифор I

Ставракий (на гръцки: Σταυράκιος) е византийски император, управлявал през 811 година.

(ум. 11 януари 812) — византийски император (съуправитель от 803—811, единовластен император 811 година).

Женитба[редактиране | редактиране на кода]

Ставракий е син император Никифор I (Геник). Ставайки император, Никифор през 803 г. обявява Ставракий за съимператор и започва да му търси жена. След дълъг избор из цялата империя, е устроен оглед на невести, и той намира, накрая, подходящата жена. Макар и сгодена, Никифор ги развежда и я дава на своя син Ставракий.

Император[редактиране | редактиране на кода]

Ставракий участва в катастрофалния поход срещу България през 811 година. Той е тежко ранен, но успява да се върне във Византия като един от малцината оцелели от битката при Върбишкия проход. Още в Адрианопол е обявен за единствен император. Въпреки че както пише византийският хронист: "Нито с видът си, нито със силата си, нито с разумът си, Ставракий не бил годен за такова толкова високо назначение". От загубата на кръв и раните си, Ставракий толкова отслабнал, че в остатъка от пътя до Константинопол го носят на носилка. Теофан също разказва, че Ставракий има непреклонен характер и често обсипва с ругатни тези, които са го въздигнали .

Властта на Ставракий е слаба и дворът се раздира от вражди между фракцията на съпругата му Теофано и тази на сестра му Прокопия. През октомври 811 година, след като стават известни намеренията му да провъзгласи за свой приемник Теофано.

Михаил съпруг на Прокопия, сестрата на императора подготвя заговор. Ставракий научава за това и нарежда да ослепят Михаил, но заповедта закъснява. На 2 октомври 811 г. заговорниците събират легиони на Хиподрума и уговарят войниците да признаят за император Михаил. Сенатът и патриархът също поддържат Михаил. Ставракий като разбира за своето низложение, веднага облича монашеско расо.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Ставракий се оттегля в манастир и умира на 11 януари 812 година от получените рани в битката при Върбишкия проход.

Никифор I император на Византийската империя (нач. 811 – октомври 811) Михаил I Рангаве