Златни пясъци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Златни Пясъци)
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за курорта. За природния парк вижте Златни пясъци (природен парк).

Gold Sands 2017.jpg

Златни пясъци
— квартал —
Goldstrand.jpg
Страна Флаг на България България
Област Област Варна
Община Община Варна
Част от Варна
Златни пясъци в Общомедия


Златни пясъци (до 29 юни 1942 г. Узун кум)[1] е най-старият от трите големи български морски курорта, разположен в северната част на българското черноморие. Намира се в община Варна, район Приморски. Разположен е на 17 км от центъра на Варна.

Златни пясъци е и най-известният курорт по северното черноморско крайбрежие. Разположен в полите на Природен парк „Златни пясъци“, защитена от закона територия. Плажната ивица, покрита със златист пясък, е с дължина 3,5 км. и е широка до 100 м. Изграждането му започва през 1956 г. (главен проектант е архитектът Георги Ганев), с построяването на 70 хотела с 15 000 места. Първият е хотел „Оазис“.

Територията около курорта е уникална със своите растителни видове и крайморска растителност. Тя е обособена като Природен парк. В него се съхраняват застрашени и защитени растителни и животински видове и има изградени пет туристически маршрута, които преминават през стари чешми, кътове за отдих, места с очарователен изглед към морето. Културно-историческото наследство на парка обхваща широк период -- от античността до късното Средновековие.

Златни пясъци е благоприятно място за провеждане на мероприятия от всякакъв характер като симпозиуми, семинари, обучения, работни срещи, кръгли маси и др. Удобствата и добре разположените хотели в близост до Варна са предпоставка за честите прояви в комплекса. През последните години редица организации, асоциации, професионални съюзи, централни и местни администрации провеждат своите мероприятия в хотелите на прекрасния комплекс на брега на морето.

Плажът на курорта, както и алеите му страдат от силно пренатрупване на търговски обекти, предаващи му облик на битпазар.

Снимки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Научноинформационен център „Българска енциклопедия“. Промени в наименованията на физикогеографските обекти в България 1878 – 2014 г. София, Книгоиздателска къща „Труд“, 2015. ISBN 978-954-398-401-5. с. 92.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]