Константин X Дука

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Константин X)
Константин X Дука
Κωνσταντίνος Ι΄ Δούκας
византийски император
Константин X, миниатюра. Barb.gr.372 (ок. 1060), Ватиканска апостолическа библиотека.
Константин X, миниатюра. Barb.gr.372 (ок. 1060), Ватиканска апостолическа библиотека.

Роден
1006 г.
Починал
22 май 1067 г. (61 г.)
ПогребанСвети Апостоли, Истанбул, Турция
Управление
Период1059 – 1067 г.
ПредшественикИсак I Комнин
Семейство
РодДука
Братя/сестриЙоан Дука
СъпругаЕвдокия Макремволитиса
ДецаАндроник Дука
Константий Дука
Анна Дукина
Михаил VII
Теодора Дукина
Зоя Дукина
Константин X Дука в Общомедия

Константин X Дука (на гръцки: Κωνσταντίνος Ι΄ Δούκας, 1006 – май 1067) е император на Византийската империя от 1059 до 1067 г. и основател на императорската династия Дука.

Произход и възкачване на престола[редактиране | редактиране на кода]

Константин X Дука е син на Андроник Дука, благородник от Пафлагония, който заема длъжността стратег на тема Паристрион. Константин придобива влияние в императорския двор, след като се жени за Евдокия Макремволитиса, племенница на константинополския патриарх Михаил Керуларий. Типичен представител на константинополската аристократична интелигенция, той се отличавал най-вече със способността си да води безкрайни реторически дебати по различни философски и теологични въпроси.

През 1057 г. Константин Дука подкрепя възцаряването на Исак I Комнин, но скоро след това преминава към противниците на реформената политика на новия император. Благодарение на позицията си, придворните интриги и влиянието на Михаил Псел, през ноември 1059 г. Константин Дука е избран за наследник на Исак I Комнин и на 24 ноември 1059 г. е коронясан за император.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Вътрешна политка[редактиране | редактиране на кода]

Новият император побързва да закрепи позициите на новата династия, като приобщава синовете си към властта и назначава брат си Йоан Дука за кесар. Вътрешната политика на Константин X е насочена към задоволяване на интересите на дворцовата бюрокрация и църквата, и във вреда на военните. Той награждава с дарения и постове столичните благородници, които са негови политически привърженици. Отменя мерките на Исак I, насочени към укрепване на армията.

Императорът съкращава финансовата издръжка на армията, намалява броя на военните учения и освобождава от служба 50 хил. войници от Арменския корпус, като по този начин обезсилва византийските въоръжени сили в най-неподходящия за империята момент, съвпадащ с активизирането на селджукските турци и техните тюркски съюзници в Мала Азия. Тази политика на Константин X Дука го прави изключително непопулярен сред поддръжниците на Исак I Комнин и в средите на военната аристокрация, които през 1061 г. организират неуспешен опит за убийството на императора.

Константин X Дука става непопулярен и сред населението на империята, след като е принуден да увеличава данъците в опит да набере средства за издръжката на наемните войски и раздутия административен апарат, които струват скъпо. Тези фактори, заедно с липсата на ромейски доброволци в армията, закрепостяването и обедняването на селяните, корупцията и външнополитическите проблеми, допринасят за упадъка на държавата. Императорът се опитва да спечели подкрепа, като основава и финансира манастири и приюти за бездомни.

Външна политика[редактиране | редактиране на кода]

По време на Константин X Дука Византия губи повечето от териториите си в Апулия, Южна Италия, завладени от норманите на Робер Гискар. В Италия империята запазва единствено земите около Бари. През 1064 г. в малоазийските територии на империята нахлуват селджуците, предвождани от Алп Арслан, а на следващата 1065 г. се случва голямото нашествие на узите в балканските владения на Византия. По същото време Белград е изгубен от унгарците. В 1066 г. избухва въстанието на българите в Тесалия начело с Никулица Делфина.

Смърт и наследници[редактиране | редактиране на кода]

Стар и болнав, когато се възкачва на византийския престол, Константин X Дука умира на 22 май 1067 г. Наследен е от двамата си сина, от името на които като регент управлява майка им Евдокия Макремволитиса.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Константин X е бил женен два пъти. Не е известно дали той е имал деца от първата си съпруга, дъщеря на Константин Даласин. От втория си брак с Евдокия Макремволитиса Константин X има седем деца:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Исак I Комнин Византийски император (1059 – 1067) Михаил VII Дука
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Constantine X Doukas в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​