Милинка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Милинка
Видтестено изделие
Сервиранетопло, охладено
Основни съставкибрашно, яйца, мляко и др.

Милѝнката (мн. ч. „милѝнки“, диал. „миленка“) е разпространена в западна България солена тестена закуска, направена от отделни късчета. Приготвя се от многолистно тесто с пълнеж, най-често сирене.[1]

В България има редица разновидности милинки, част от които носят имена на краищата, от които са: калоферски, родопски, добруджански, бургаски, сливенски и др.

Класическа рецепта[редактиране | редактиране на кода]

Продукти[редактиране | редактиране на кода]

Приготвяне[редактиране | редактиране на кода]

Маята и захарта се разтварят в топла вода, докато започне да се образува пяна. В дълбока купа се сипва прясното мляко, сол, яйце, оцет и олио. Добавя се брашно, мая и постепенно се замесва меко тесто. Оставя се да втаса в намаслена тава, докато обемът се увеличи 3 пъти. С намаслени ръце се оформят малки топки, които се редят в намаслена тава. Поръсват ги със сирене и се оставят да втасат отново за 20 минути. През това време се запържва 1 супена лъжица брашно и 2 щипки шарена сол в горещото олио. Още докато е топло, се заливат втасалите милинки и се слагат в загрята на 180 – 200 °C фурна. Пече се до зачервяване, след което се намазват с масло и се покрива с кърпа за 15 минути.

Времето за приготвяне на една тава с милинки е около 30 мин., а за готвене – още 60 мин.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Тълковен речник // Архивиран от оригинала на 2020-07-02. Посетен на 2020-06-29.
  2. Рецепта