Франц Йосиф (Австрия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Франц Йозеф I)
Франц Йосиф
Franz Joseph I.
император на Австрия, крал на Унгария след 1867 велик херцог на град Краков, крал на Галиция и Лодомерия, крал на Трансилвания, Хърватия, Словения, президент на Германската конфедерация от 1848-1866
Роден
Починал
21 ноември 1916 г. (86 г.)
ПогребанИмператорска крипта, Виена, Австрия

РелигияКатолическа църква
Управление
Период2 декември 1848 – 21 ноември 1916
ПредшественикФердинанд I
НаследникКарл I
Други титлиВелик херцог на Краков
Герб
Семейство
РодХабсбург-Лотаринги
БащаФранц Карл Австрийски
МайкаСофия Баварска
Братя/сестриМаксимилиан I
Карл Лудвиг Австрийски
Лудвиг Виктор Австрийски
СъпругаЕлизабет Баварска (21 ноември 1854 – 10 септември 1898)
ДецаСофия Австрийска
Гизела Австрийска
Рудолф Австрийски
Мария Валерия Австрийска

Подпис
Уебсайт
Франц Йосиф в Общомедия

Франц Йосиф I (на немски: Franz Joseph I; на унгарски: Ferenc József I) е император на Австрия, крал на Унгария, Бохемия, Хърватия, Галиция и Лодомерия, както и Велик херцог на Краков от 1848 до смъртта си през 1916. От 1 май 1850 до 24 август 1866 е и президент на Германската конфедерация.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 18 август 1830 година в двореца Шьонбрун, Виена. Син е на Франц Карл Австрийски, ерцхерцог на Австрия, и София Баварска, дъщеря на баварския крал Максимилиан I Йозеф. Баща му е син на първия австрийски император Франц II (1768 – 1835) и втората му съпруга Мария-Тереза Бурбон-Неаполитанска (1772 – 1807). Брат е на мексиканския император Максимилиан I.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Императорът Фердинанд I абдикира през декември 1848, като част от плана на министър-президента Феликс Шварценберг за потушаването на бунтовете в Австрия, което позволило на императорския племенник – Франц Йосиф да се възкачи на престола.

В управлението си, Франц Йосиф поддържа реакционна политика. Обезпокоен от надигащия се унгарски национализъм в империята, през 1867 императорът дарява по-голяма самостоятелност на Унгария, и така създава двойната корона на Австро-Унгария.

След Австро-пруската война, Австрия насочва поглед към Балканите. Франц Йосиф прекратява Босненската криза, като в 1908 г. анексира Босна и Херцеговина, окупирани от австрийските войски от Берлинския конгрес в 1878 г. Това води до негодувание от останалите балкански страни.

На 28 юни 1914, убийството на престолонаследника на Австро-Унгария – ерцхерцог Франц Фердинанд от сръбския националист Гаврило Принцип, член на националистическата организация „Млада Босна“, довежда до обявената от Австро-Унгария война на съюзеното с Русия Кралство Сърбия, пускайки в действие редица международни съюзи, и така довежда до началото на Първата световна война.

Умира на 21 ноември 1916 година на 86-годишна възраст. Наследен е на трона от племенника си Карл I.


Брак и деца[редактиране | редактиране на кода]

На 24 април 1854 г. във Виена Франц Йосиф се жени за баварската принцеса Елизабет, известна с галеното име Сиси. Тя ражда на Франц Йосиф четири деца:

Дъщеря му София умира като дете. Предполага се, че синът му кронпринц Рудолф се е самоубил. Съпругата му Сиси е убита при планирано покушение в Женева, Швейцария, през 1898 г.

Фердинанд I император на Австрия (1848 – 1916) Карл I