Бром: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: yo:Bromine
Jotterbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: hak:Tshiù (溴)
Ред 110: Ред 110:
[[gl:Bromo]]
[[gl:Bromo]]
[[gv:Bromeen]]
[[gv:Bromeen]]
[[hak:Tshiù (溴)]]
[[he:ברום]]
[[he:ברום]]
[[hi:ब्रोमिन]]
[[hi:ब्रोमिन]]

Версия от 22:19, 23 октомври 2009

Шаблон:Химичен елемент начало Шаблон:Химичен елемент край Бром (от гръцки βρῶμος, „зловонен“) е химичен елемент от периодичната система, който има символа Br и атомен номер 35.

Бромът е халогенен елемент, който при стайна температура представлява червена летлива течност. Той е по-реактивен от йода и по-малко реактивен от хлора. В течно състояние разяжда човешките тъкани, а неговите пари дразнят очите и дихателните пътища. Бромните пари са силно отровни при вдишване.

История

Бромът е открит от Антуан Балар в Монпелие през 1825 г., но не е получен в голямо количество до 1860. Френският химик и физик Жозеф-Луи Гей-Люсак предлага името „Бром“ заради характерната миризма на пáрите му.

Съединения

Приложения

Съединенията на брома намират приложение в медицината и фотографията.

Бромът е открит през 1825 г. Поради химическото сходство с йода, солите му били използвани за лечение на злокачествени тумори и то в дози до 20 грама. Това довело до откритието, че бромовите соли понижават чувствителността на слизестата покривка на устата, носоглътката и външните полови органи, лекуват нимфомания и онанизъм. Тъй като тогава се е считало, че онанизмът е причина за епилепсия, те били изпитани и за нейното лечение. Оказало се, че бромидите потискат гърчовете при епилепсия и те стават основното антиепилептично средство. Особено широко приложение в миналото имала монобромната камфора кат анафродизиак (потискане на половата възбуда).

Шаблон:Химичен елемент-мъниче