Елия Капитолина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мозайка от 570 г. с изображение на римския град от Мандаба, Йордания (5 X 25 m)

Елия Капитолина, на латински: Aelia Capitolina (Colonia Aelia Capitolina) е римски град - римска колония построена на мястото на Йерусалим от император Адриан след потушаване на второто еврейско въстание - прераснало във Втора юдейско-римска война.

История[редактиране | редактиране на кода]

След обсадата с превземането на Ерусалим от бъдещия император Тит през 70 г., останките от юдейския град са изравнени със земята, като на мястото му остават само три от най-високите кули и част от крепостните стени. Стените са за римския гарнизон, а кулите трябва да напомнят на оцелелите граждани, че някога тук е имало град.

Преди посещението си в Юдея през 130 г., император Адриан обещава да възстанови Йерусалим като подарък от Рим за еврейския народ. Евреите очакват с надежда Адриан, понеже го смятат за умерен в политиката по отношение на еврейския въпрос. Но след посещението на Адриан на мястото на някогашния Йерусалим, той решава да построи каструма Елия Капитолина, която би била обитавана от неговите легионери. Адриан също така решава никога да не позволява на евреите да възстановят наново някогашния град. Евреите-фундаменталисти са бесни на Адриан за решението му, като приемат указа му за оскърбителен. След като императорът отпътува за Сирия, те слагат началото на второто еврейско въстание в Юдея, начело със Симон Бар Кохба. След потушаване на въстанието с превземането на Бейтар, Адриан се зарича да изтрие юдаизма от римската провинция, преименувайки я на Палестинска Сирия, като на евреите е забранено да влизат в града, под страх от смъртно наказание, с изключение на 9-и ав. Синедриона още от по-рано е преместен в Ямния. Градоустройствения план на Адриан включва изграждането в Елия Капитолина на храмове на основните регионални божества, както и на някои римски богове, и по-специално на главния Юпитер Капитолийски.

Име[редактиране | редактиране на кода]

План на римския град

Името на римския град идва от малкото езическо име на императора Адриан - Елий - Елия, и Капитолина, т.е. от името на хълма в Рим където се намира храма на главния римски бог Юпитер - Капитолия. Храмът на Юпитер в града е издигнат на мястото на някогашния крайъгълен камък на Храмовия хълм.

Елия Капитолия е град без стени, като охраната му е поверена на X Железен легион, който бди да не би случайно евреите да решат да се завърнат и да възстановят някогашния си "дом на мира". Каструма (станът) на легиона е разположен на Оливий, като това статукво продължава до 4 век.

Латинското Елия се обръща на арабски на Илия (إلياء), което е първото ислямско име на Ерусалим.[източник? (Поискан преди 46 дни)]

План на града[редактиране | редактиране на кода]

Двете двойки от основни пътни артерии - на Cardo (север-юг) и Decumanus (изток-запад) са залегнали в градоустройствения план на Aelia Capitolina. Елия Капитолина е типичен римски град, в който основните артерии кръстосват града надлъж и нашир. С оглед на терена Cardo достига до Оливий, като са добавени и успоредни на основните спомагателни пътни артерии. Втория Cardo се спуска към долината, а спомагателния Decumanus преминава северно от Храмовия хълм. Основния Cardo Hadrianic свършва недалеч след пресичането му с Decumanus, където достига лагера на римския гарнизон, но във византийската епоха е продължен през бившия лагер за да достигне до южната стена на града.[източник? (Поискан преди 46 дни)]

По традиция, Адриан оставя място за Форум на града на кръстопътя между основните Cardo и Decumanus, а в съседство до форума е построен голям храм на богинята Венера, който по-късно става Църквата на Божи гроб, като първата сграда на църквата е унищожена в 11 век, което налага по-малък по размер отпечатък от нейните основи под съвременната църква на мястото, като няколко гранични стени на храма издигнат от Адриан са открити при археологически разкопки под сегашната църква.[източник? (Поискан преди 46 дни)]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]