Аспартам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Аспартамът е изкуствено получен подсладител (заместител на захарта). Представлява дипептид на аминокиселините аспарагинова киселина и фенилаланин. Открит е през 1965 година от Джеймс М. Шлатер.

Свойства и употреба[редактиране | редактиране на кода]

Структурна формула на аспартама

Аспартамът е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта[1]. Поради това му свойство, въпреки че грам аспартам съдържа 4 килокалории, количеството нужно за получаване на сладък вкус е толкова малко, че калоричният принос е пренебрежимо малко.[6]

Химическото му наименование е N-(L-α-аспартил)-L-фенилаланин, 1-метил естер. Аспартамът е познат под търговските имена Нутрасуит (NutraSweet), Canderel, Equal, Spoonful. Химическата му формула е C14H18N2O5. Моларната му маса е 294.301 g/mol. Температурата на топене- 246-247 °C.

В България[2] производителите на храни и напитки съдържащи аспартам са длъжни да посочат че даденият продукт "Съдържа източник на фенилаланин".

Европейският код на аспартама като хранителна добавка е Е951.

Поради ниската си калоричност днес аспартамът масово се използва за подслаждане на напитки, например някои разновидности на Кока Кола, Фанта, Пепси, повечето разтворими сокове, както и в някои медикаменти. Използва се също така при приготвянето на дъвки и бонбони без захар, както и в производството на диетични храни и напитки, предназначени за диабетици.

Поради високото си съдържание на фенилаланин, аспартамът не е подходящ за лица, страдащи от фенилкетонурия.

Аспартамът се радва на особена популярност в световен мащаб. Употребата на аспартам в храни и напитки е одобрена от Европейската Агенция по Безопасност на Храните (EFSA)[3]. Към 2005 г. аспартамът се използва в над 6000 продукта, а годишната му консумация в световен мащаб възлиза на 16 000 тона [4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]