Цикламат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Структурна формула на цикламата

Цикламатът (Cyclamate) е хранителна добавка, синтетичен заместител на захарта. Европейският код на цикламата като хранителна добавка е Е952. Цикламатът спада към групата на високоефективните подсладители – вещества, които са десетки или стотици пъти по-сладки от обикновената захар, в която група влизат аспартам (Е951), ацесулфам К (Е950), сукралоза (Е955), захарин (Е954), неотам и др.[1]

Химична формула[редактиране | редактиране на кода]

C6H13NO3S.Na (sodium N-cyclohexylsulfamate). Подсладителят се получава чрез екстракция от cyclohexylamine и sulfamic киселина.

Съществуват два вида от Е952:

  • натриев цикламат
  • калциев цикламат + цикламатна киселина.

История[редактиране | редактиране на кода]

Цикламатът е синтезиран през 1937 г. 30-50 пъти е по-сладък от захарозата и се лансира като подходящ за диабетици. През 50-те години на миналия век диетичните напитки масово включват в състава си смесица от захарин и цикламат.

Вреди[редактиране | редактиране на кода]

През 1969 г. е проведено лабораторно изследване върху мишки на хроничната токсичност, която показва, че комбинацията от захарин и цикламат причинява рак на лабораторни плъхове[2]. През 70-те години на миналия век започва рекламата изтъкваща отсъствието на подправката, примерно на разтворимия микс за пиене Funny Face с мотото: „Без цикламат – просто добавете захар“.

Констатирано е, че действието на подсладителите не е мигновено, а те се натрупват в нашия организъм до момента, в който не се появи болестта. Подсладителят е крайно противопоказен за хора, които страдат от бъбречна недостатъчност. Неподходящ е за употреба по време на бременност и кърмене.

През 1970 г. цикламат е забранен за употребата в храни, напитки и лекарства в САЩ. Днес повече от 55 страни все още одобряват употребата на цикламат, вкл. България, където се влага във всевъзможни продукти. В България разрешената концентрация на цикламата е до 2500 mg/kg, а захаринът – в концентрации 3000 mg/kg. Счита се, че безопасната доза за човек е не повече от 0.8 грама на ден.

Ползи[редактиране | редактиране на кода]

Такива няма, не случайно в много държави е незаконен продукт. Като положителни черти се изтъква, че не вреди на здравината на зъбите, няма металния привкус на захарина, липсата на калории (0 ккал), лесното разтваряне във вода и издръжливост на много високи температури.

Употребата на цикламата не е от здравословни причини. Масовата употреба е оправдана от факта, че е евтин и много подходящ за влагане във всевъзможни хранителни продукти, защото издържа термична обработка.

Източници[редактиране | редактиране на кода]