Луис Алварес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Луис Алварес
Luis Walter Alvarez
американски физик

Роден
Починал
Бъркли, САЩ

Националност САЩ
Учил вЧикагски университет
Научна дейност
Областфизика
Работил вКалифорнийски университет – Бъркли
Известен сдейността си в областта на физиката на частиците
Награди Нобелова награда за физика (1968)
Семейство
СъпругаДжанет Л. Ландис (ж. 1958 – 1988);
Джералдин Смитуик (ж. 1936 – 1957)
Подпис
Луис Алварес в Общомедия

Луис Уолтър Алварес (на английски: Luis Walter Alvarez) е американски физик, изобретател и професор, носител на Нобелова награда за физика за 1968 година[1]за изключителен принос във физиката на елементарните частици, в частност за откритието на голям брой резонанси, станало възможно благодарение на разработената от него техника с използване на водородна мехурчеста камера и оригинален анализ на данните“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 13 юни 1911 година в Сан Франциско, САЩ, в семейството на лекар. От 1924 учи в политехническата гимназия в родния си град, но през 1926 баща му е назначен в клиника в Рочестър, Минесота. Семейството се премества в Рочестър, където Алварес продължава образованието си. След завършване на гимназия постъпва в Чикагския университет, където получава докторска степен по физика през 1936 година.

Алварес работи главно в областта на физиката на елементарните частици. Неговите изследвания позволяват усъвършенствуването на мехурчестите камери, предназначени за регистриране и изследване на елементарни частици с кратък живот, създавани в ускорителите за частици.

Дейност в други области[редактиране | редактиране на кода]

Луис Алварес се отличава с многостранни интереси. Така през 1965 г. той оглавява експедиция в Египет, която с помощта на космически лъчи се опитва да изясни дали съществуват още неоткрити (тайни) помещения в пирамидата на Хефрен в Гиза. През 1980 г. той, заедно със сина си Уолтер Алварес, геолог по специалност, предлага метеоритна хипотеза за масовото измиране през късната креда (вж. Кратерът Чиксулуб и измиране на динозаврите). Като основа за тази хипотеза са послужили откритите от тях в морските седименти иридиеви аномалии.

Освен всичко друго Алварес предлага оригинална теория за убийството на Джон Кенеди[2].

Умира на 1 септември 1988 година в Бъркли на 77-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биография на Луис Алварес // nobelprize.org. Посетен на 10 март 2008. ((en))
  2. Alvarez 1987, с. 239 – 250.