Регистрационен номер на МПС

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от МПС код)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Регистрационен номер на МПС от град София

Регистрационен номер на МПС представлява буквено-цифров код за идентификация на МПС. Обикновено се изобразява на светлоотразителна метална или пластмасова табела и се закрепва на предната и задната (или само на задната) част на превозното средство.

История[редактиране | редактиране на кода]

Франция е първата страна, която въвежда регистрационни табели с наредба на парижката полиция от 14 август 1893 г.,[1] следвана от Германия през 1896 г.[2] Нидерландия е първата страна, въвела национална регистрация на регистрационните табели, наричани „разрешително за каране по пътищата“, през 1898 г. Отначало тези табели са били само поредни номера, започвайки от 1, но това е променено през 1906 г.

Шрифт, затрудняващ фалшификацията

В САЩ, където всеки щат издава свои регистрационни номера, Ню Йорк въвежда регистрационни номера през 1903 г. (черни номера на бял фон), като преди това (от 1901 г.) е имало изискване само инициалите на собственика да се виждат отчетливо отзад на превозното средство.[3] Отначало е нямало нормирани регистрационни номера, а всеки собственик на кола е бил длъжен да си ги прави сам. През 1903 г. Масачузетс става първият щат, въвел стандартизирани регистрационни табели.

В Германия през 70-те години на 20 век е въведен в употреба шрифт, получил названието затрудняващ фалшификацията (на немски: FE-Schrift, Fälschungserschwerende Schrift)[4]. Той е разработен така, че например буквата O не може да се преправи в Q, и обратно, не може да се добави щрих към P, за да изглежда буквата като R.

Галерия на регистрационни номера в Европа[редактиране | редактиране на кода]

Галерия на регистрационни номера в други континенти[редактиране | редактиране на кода]

Галерия на специални и нестандартни регистрационни номера[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Международен код на държавите за регистриране на автомобили (ISO)[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Robertson, Patrick. The book of firsts. C. N. Potter: distributed by Crown Publishers, 1974. с. 51. Посетен на 13 август 2011.
  2. De Autogids.nl (на нидерландски)
  3. Laws of New York Chap 531, §169a, Apr 25, 1901; Chap. 625, §169a, 15 май 1903
  4. на немски: Schrift für Kfz-Kennzeichen. Bundesanstalt für Straßenwesen, Bergisch Gladbach, Germany.