Разлика между версии на „Халоген“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
м
* '''Йодът''' (I) се използва много в медицината – при недостиг на йод се получава [[струма (болест)|струма (“гуша”)]] – увеличаване на [[щитовидна жлеза|щитовидната жлеза]], особено в планински райони, където водата е бедна на йод. За профилактика на това заболяване се йодира [[готварска сол|готварската сол]]. Използва се и за дезинфекция – йодна тинктура и йодасепт.
 
* '''Астатият''' (At) се използва в ядрена[[Нуклеарна медицина|ядрената медицина]]. Течният астат се използва за получаване на многобройни лекарства, пестициди и др.
 
Сребърните халогениди (AgCl, AgBr, AgI)- имат интересно свойство. Под въздействието на пряка слънчева светлина, те се разлагат и се получава сребро, т.е. те са фоточувствителни. В черно-бялата фотография се използва сребърният бромид (AgBr). С него са покрити фотографската лента и фотографската хартия. Под въздействието на светлината той се разлага и потъмнява от образуваното сребро. При заснемане на изображение на обект, светлите му части отразяват по-голямо количество светлина и съответно предизвикват образуване на тъмни петна върху фотографската лента. Проявителят ускорява този процес. Фиксажът е необходим за спирането му и отстраняването на сребърният бромид. На негатива светлите части на обекта изглеждат тъмни, а тъмните - светли. При проявяването на снимката се извършват същите процеси, но тъмните петна върху филма стават светли - такива, каквито са били върху заснетия обект.

Навигация