Разлика между версии на „Теодосий I“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м (Файлът „Theodosius-1-.jpg“ е изтрит от Общомедия от потребител INeverCry поради: Per commons:Commons:Deletion requests/File:Theodosius-1-.jpg.)
===Мир с готите===
{{Основна|Готска война (376-382)}}
Новият император успява с огромна находчивост да се справи с [[готи|готската]] опасност и умиротворява Балканските провинции. Първоначално Теодосий нанася няколко поражения на готите, но армията е значително отслабена след катастрофата при Адрианопол, което не позволява на римляните да предприемат по-решителни военни действия срещу варварите. ИмператораИмператорът прекарва две години на боеве в Тракия преди да успее да влезе в Константинопол през 380 г. Едва през 381 г. нашествениците са изгонени от Македония и централна Гърция, след което Теодосий започва преговори за мир с готските вождове.
 
Основно средство на политиката на Теодосий I става сключването на т.нар. ''foedus'', договори, според които пришълците стават [[федерат]]и — запазват своята автономия и закони, но са задължени да служат на империята като спомагателни бойци. След приключването на Готската война през 382 г., варварските племена официално получават правото да останат в земите между Дунав и [[Стара планина]] — едно отстъпление от дотогавашните принципи на римската политика, породено от липсата на военна сила след поражението при Адрианопол. Варварските контингенти попълват недостига на римски доброволци в легионите, но в резултат на това през периода до около средата на 5 век готските федерати съставят по-голямата част от армията на Източната империя.
Анонимен потребител

Навигация