Часова зона

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Часовите зони с отчитане на лятното часово време към юли 2011 г.

Часовата зона, или часови пояс, е област от повърхността на Земята, която има еднакво официално стандартно време.

На сушата почти всички часови зони имат граници, съвпадащи с държавните граници или, при някои по-големи държави, с границите на техни подразделения. Към 2011 година на сушата има 40 часови зони, като в повечето от тях разликата между местното време и координираното универсално време (UTC) е цял брой часове (от -12 до +14), но в някои зони разликата може да е цял брой часове и 30 или 45 минути. Освен часовите зони на сушата има и 25 морски часови зони, за граници на които служат определени меридиани. Повечето от тях (UTC-11 до UTC+11) имат ширина от 15° (1/24 от окръжността), като само ивицата в централната част на Тихия океан е разделена на две зони (UTC-12 и UTC+12) от антимеридиана, частично съвпадащ с линията на смяна на датата. Много от часовите зони на сушата са изместени на запад спрямо съответните морски часови зони.

В миналото времето е измервано в местно видимо слънчево време, времето на слънчевия часовник, така че всеки град използва свое собствено време. През 19 век, с разпространението на механичните часовници и появата на железниците, се появява нуждата от по-широка координация на измерването на времето. Първата часова зона е създадена през 1847 година от железниците на остров Великобритания, които започват да използват средно гринуичко време (GMT) при работата си на целия остров. През 1879 година шотландско-канадският инженер Сендфорд Флеминг за пръв път предлага въвеждането на часови пояси в целия свят. Към 1900 година почти целият свят е разделен на часови зони, повечето от които използват за основа времето на някоя местна астрономическа обсерватория, без връзка с GMT. Отнема десетилетия, преди тези зони да се приведат до време с относително кръгло отместване спрямо GMT. Последната държава, която прави това, е Непал, където през 1986 година се преминава към отместване с +5:45. В началото на 20 век в много страни е въведено лятно часово време, което днес продължава да се използва главно в умерения пояс.

Означения[редактиране | edit source]

Съгласно международния стандарт ISO 8601, часовите зони се означават с тяхното отместване спрямо координираното универсално време (UTC), като се използва наставка с формат ±[hh]:[mm], ±[hh][mm] или ±[hh]. Така ако часовата зона е два часа напред спрямо UTC, както например в България през зимата, часовата зона се означава като UTC+02:00, UTC+0200 или UTC+02. Самите часове се означават по подобен начин, като в края им се добавя същата наставка за часова зона, например 14:45:15 UTC+02:00.

Часовите зони често се означават със съкращения, като CET (централноевропейско време, UTC+01) или EET (източноевропейско време, UTC+02). Тези съкращения не са стандартизирани и в някои случаи използването им е нееднозначно.

Лятно часово време[редактиране | edit source]

  Използва се лятно часово време   Лятно часово време е използвано в миналото   Лятно часово време не е използвано

В много страни, а в някои случаи в отделни области, през част от годината се използва лятно часово време. Обикновено при него часовниците се изместват с един час напред в началото на пролетта и се връщат обратно през есента. В някои страни се използва обратно изместване на времето през зимните месеци.

Използването на лятното часово време получава широко разпространение през Първата световна война, когато много страни го въвеждат като мярка за спестяване на въглища. Въпреки спорния ефект от лятното часово време, то продължава да се използва в много страни и до днес, макар че голям брой държави се отказват от него. Лятното часово време почти не се използва в тропическите области, където сезонните разлики в продължителността на деня са относително малки.

Примери[редактиране | edit source]


Часова зона Примерно време
(означения по ISO 8601)
Примерни държави и области
UTC−12:00 2014-10-11UTC12:16:57-12:00 Бейкър, Хауланд (необитаеми острови)
UTC−11:00 2014-10-11UTC13:16:57-11:00 Американска Самоа, Самоа
UTC−10:00 2014-10-11UTC14:16:57-10:00 Хаваи, Таити
UTC-9:30 2014-10-11UTC14:46:57-9:30 Маркизки острови
UTC−09:00 2014-10-11UTC15:16:57-9:00 По-голямата част от Аляска
UTC−08:00 2014-10-11UTC16:16:57-8:00 Полуостров Долна Калифорния, Западното крайбрежие на САЩ, по-голямата част от Британска Колумбия
UTC−07:00 2014-10-11UTC17:16:57-7:00 Албърта, Аризона, Колорадо, Сонора, Чиуауа
UTC−06:00 2014-10-11UTC18:16:57-6:00 Галапагоски острови, Гватемала, Илинойс, Коста Рика, Манитоба, Никарагуа, Салвадор, Саскачеван, Хондурас, по-голямата част от Мексико и Тексас
UTC−05:00 2014-10-11UTC19:16:57-5:00 Източното крайбрежие на САЩ, Квебек, Колумбия, Куба, Онтарио, Панама, Перу, Хаити, Ямайка, континенталната част на Еквадор
UTC-4:30 2014-10-11UTC19:46:57-4:30 Венецуела
UTC−4:00 2014-10-11UTC20:16:57-4:00 Амазонас, Боливия, Доминиканска република, Нова Скотия, Парагвай, Пуерто Рико, Тринидад и Тобаго, континенталната част на Чили
UTC-3:30 2014-10-11UTC20:46:57-3:30 Нюфаундленд
UTC−03:00 2014-10-11UTC21:16:57-3:00 Аржентина, Гренландия, Суринам, Уругвай, по-голямата част от Бразилия
UTC−02:00 2014-10-11UTC22:16:57-2:00 Фернандо ди Нороня, Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови
UTC−01:00 2014-10-11UTC23:16:57-1:00 Азорски острови, Кабо Верде
UTC 2014-10-12UTC00:16:57-00:00 Великобритания, Република Ирландия, Исландия, Канарски острови, Мадейра, Фарьорски острови, континентална Португалия, по-голямата част от Западна Африка
UTC+01:00 2014-10-12UTC01:16:57+1:00 Албания, Алжир, Ангола, Камерун, Нигерия, Норвегия, Швейцария, Тунис, страните от бивша Югославия, по-голямата част от Европейския съюз
UTC+02:00 2014-10-12UTC02:16:57+2:00 Беларус, България, Гърция, Египет, Естония, Замбия, Зимбабве, Израел, Йордания, Кипър, Латвия, Либия, Ливан, Литва, Малави, Мозамбик, Румъния, Сирия, Турция, Украйна , Финландия, Южноафриканска република
UTC+03:00 2014-10-12UTC03:16:57+3:00 Етиопия, Ирак, Йемен , Кения, Мадагаскар, Саудитска Арабия, Сомалия, Судан, Танзания, Уганда
UTC+3:30 2014-10-12UTC03:46:57+3:30 Иран
UTC+04:00 2014-10-12UTC04:16:57+4:00 Азербайджан, Армения, Грузия, Мавриций, Обединени арабски емирства, Оман, Сейшелски острови, по-голямата част от Европейска Русия
UTC+4:30 2014-10-12UTC04:46:57+4:30 Афганистан
UTC+05:00 2014-10-12UTC05:16:57+5:00 Казахстан, Малдивски острови, Пакистан, Узбекистан
UTC+5:30 2014-10-12UTC05:46:57+5:30 Индия, Шри Ланка
UTC+5:45 2014-10-12UTC06:01:57+5:45 Непал
UTC+06:00 2014-10-12UTC06:16:57+6:00 Бангладеш, по-голямата част от Казахстан и Западен Сибир
UTC+6:30 2014-10-12UTC06:46:57+6:30 Кокосови острови, Мианмар
UTC+07:00 2014-10-12UTC07:16:57+7:00 Виетнам, Тайланд, западната част на Индонезия
UTC+08:00 2014-10-12UTC08:16:57+8:00 Западна Австралия, Китай, Малайзия, Сингапур, Тайван, Филипини, по-голямата част от Монголия
UTC+09:00 2014-10-12UTC09:16:57+9:00 Източен Тимор, Северна Корея, Южна Корея, Япония
UTC+9:30 2014-10-12UTC09:46:57+9:30 Северна територия, Южна Австралия
UTC+10:00 2014-10-12UTC10:16:57+10:00 Виктория, Куинсленд, Нови Южен Уелс, Тасмания
UTC+10:30 2014-10-12UTC10:46:57+10:30 Лорд Хау
UTC+11:00 2014-10-12UTC11:16:57+11:00 Камчатка, Нова Каледония, Соломонови острови
UTC+11:30 2014-10-12UTC11:46:57+11:30 Норфолк
UTC+12:00 2014-10-12UTC12:16:57+12:00 Нова Зеландия, Фиджи
UTC+12:45 2014-10-12UTC13:01:57+12:45 Чатъм
UTC+13:00 2014-10-12UTC13:16:57+13:00 Тонга
UTC+14:00 2014-10-12UTC14:16:57+14:00 Лайн

Вижте още[редактиране | edit source]