Монреал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Монреал
Mont.jpg
Канада
Red pog.png
Монреал
Квебек
Red pog.png
Монреал
Страна Флаг на Канада Канада
Провинция Квебек
Население 1 649 519 души
Монреал в Общомедия

Монреал е вторият по големина град в Канада и най-големият в провинция Квебек. Населението на града е 1 856 449 (2009), а в целия метрополис живеят 3 635 571 (2009). Общата площ на Монреал е 366,02 км². Смята се, че Монреал е четвъртият по големина град в света, в който френският е официален език [1]

История[редактиране | edit source]

География[редактиране | edit source]

Намира се на около 150 км източно от столицата на страната Отава. Разположен е на едноименния остров, на мястото на сливането на реките Свети Лаврентий и Отава. Името на града идва от една от географските забележителности на острова - възвишението Маунт Роял (Mount Royal), което се издига на 232 м, със своите отличителни три хълма.

Освен главният остров, Монреал се простира и на 74 по-малки острови.

Икономика[редактиране | edit source]

До началото на 1970-те год. Монреал е водещ индустриален център в Канада. Англо-американският капитал и френскоезичната евтина работна ръка способстват за бързото развитие на града. Дълги години огромна част от емигрантите от Европа пристигат именно тук, в търсене на работа в многобройните фабрики и пристанището на Монреал, едно от най-големите в света. Постепенно с понижаване на значението на англисйкия език и растящия френско-канадски национализъм, карат много американски и английски компании да изтеглят бизнеса си от града, което довежда до продължила над 20 години икономическа депресия.

След 1995 г. положението започва постепенно да се стабилизира и подобрява и много от световните компании се завръщат в Монреал. Днес градът е дом на компании като Роял Банк ъф Канада (най-голямата банка в страната), Еър Канада, Бомбардие, Алианс филмс и други.

В Монреал се намират и седалището на ИКАО и Световната антидопингова агенция (WADA).

Спорт[редактиране | edit source]

Хокеят е най-популярният спорт в града. Местният отбор Монреал Канейдиънс е един от „оригиналните шест отбора“, основатели на лигата.

Градът е бил домакин на Летните олимпийски игри през 1976.

Родени в Монреал[редактиране | edit source]

Побратимени градове[редактиране | edit source]

Бележки[редактиране | edit source]

  1. , след Париж (9,6 милиона жители), Киншаса (9,3 милиона) и Абиджан (5,1 милиона).