Ричард Шрок

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ричард Шрок
Richard Royce Schrock
американски химик
Ричард Шрок през 2012 г.
Ричард Шрок през 2012 г.

Роден
4 януари 1945 г. (79 г.)

Националност САЩ
Учил вХарвардски университет[1]
Калифорнийски университет[1]
Научна дейност
ОбластХимия
Работил вDuPont
Масачузетски технологичен институт
Награди Нобелова награда за химия (2005)
Ричард Шрок в Общомедия

Ричард Шрок (на английски: Richard Royce Schrock) е американски химик и Нобелов лауреат признат за приноса си в развитието на метода на метатезиса в органичния синтез (2005 г.).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ричард Шрок е роден на 4 януари1945 година в Берн, Индиана, САЩ. Учи в гимназия Mission Bay в Сан Диего, Калифорния. Той притежава бакалавърска степен (1967) от Калифорнийски университет, Ривърсайд и докторска степен (1971) от Харвардски университет. През 1971 – 72 г. той провежда пост-докторски изследвания в Университета в Кеймбридж с лорд Джак Люис. През 1972 г. е нает от DuPont, където работи на гара „Експериментал“ в Уилмингтън (Делауеър) в групата на Джордж Пършал. Присъединява се към Масачузетския технологичен институт през 1975 г. и става професор през 1980 г.

Ричард Шрок е член на Американската академия за изкуства и науки, Националната академия на науките и е избран за член на Съвета на надзорниците на Харвардския университет през 2007 г. Съосновател и член на борда на директорите на базирана в Швейцария компания, която се фокусира върху развитието и прилагането на собственически метатезен катализатор.

Той се жени за Нанси Карлсон през 1971 г. и има 2 деца, Андрю и Ерик. Семейството му живее в Уинчестър, Масачузетс.

Нобелова награда[редактиране | редактиране на кода]

През 2005 г. Шрок получава Нобелова награда за химия, заедно с Робърт Гръбс и Ивес Чаувин, за работата им в областта на олефин метатеза – техника за органичен синтез. Ричард Шрок е първият, който дава пояснение относно структурата и механизма на т. нар. „черна кутия“ – олефин метатеза катализатори.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Richard_R._Schrock в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​