Грузия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Република Грузия)
Направо към: навигация, търсене
საქართველო
Знаме на Грузия
Герб на Грузия
(знаме) (герб)
Девиз: ძალა ერთობაშია
Силата е в единството
Национален химн: თავისუფლება
Тависуплеба

Наименование на местния жител: Грузинец
Georgia (orthographic projection with inset).svg
География и население
Площ 69 700 km²
(на 120 място)
Граници  • Flag of Russia.svg Русия (на север);
 • Flag of Azerbaijan.svg Азербайджан (на изток);
 • Flag of Armenia.svg Армения, Flag of Turkey.svg Турция (на юг);
 • Черно море (на изток);
Столица Тбилиси
41°43′ с. ш. 44°47′ и. д. / 41.716667° с. ш. 44.783333° и. д.
Най-голям град Тбилиси
Официален език грузински език
Население (пребр., 2013) 4 935 880
(на 119 място)
Гъстота на нас. 70.8 д./km²
(на 137 място)
Управление
Форма Полупрезидентска република
президент Гиорги Маргвелашвили
министър-председател Иракли Гарибашвили
История
Независимост от СССР 9 април, 1991
Икономика
БВП (ППС, 2013) $27.3 млрд.
(на 121 място)
БВП на човек (ППС) $6.100
ИЧР (2013) 0.744 (висок)
(79)
Коеф. на Джини (2010) 42.1 (cредeн)
Валута лари (GEL)
Други данни
Часова зона GMT+4
Код по ISO GE
Телефонен код 995
Официален сайт .ge

Грузия (на грузински: საქართველო, Сакартвело) е държава, намираща се в централната и западната част на Азия Закавказието. Граничи с Русия на север, Азербайджан на изток, Армения и Турция на юг и Черно море на запад. Столицата и най-големият град е Тбилиси. Грузия покрива територия от 69 700 квадратни километра, а населението ѝ достига до 5 милиона. Грузия е унитарна, полупарламентарна република, като правителството се избира чрез представителна демокрация.

По време на Античността са били създавани множество малки царства в този регион. Колхидското царство и Царство Иберия приели християнството през ранната половина на IV век. Обединеното Царство Грузия достига върха на своята политическа и икономическа сила по времето на царуването на Давид IV Строителя и Царица Тамара през XI и XII век. След това районът е превзет от различни големи империи, включително сефевидите, афшаридите и каджарите. През късния XVIII век Картли-Кахетинското царство подправя съюз с Руската империя и е анексирана през 1801 година. След кратка независимост, следвана от Руската революция през 1917, Грузия е окупирана от Съветския съюз (1921), ставайки съветска република. След независимостта си през 1991, посткомунистическа Грузия страда от гражданско неспокойствие и икономическа криза, което продължава през цялото десетилетие. Това продължава до Революцията на розите през 2003 г., след която новото правителство въвежда демократически и икономически реформи.

Грузия е член на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, както и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и се стреми към членство в НАТО и ЕС.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Твърди се, че грузинците са кръстени на Св. Георги Победоносец.

"Грузия" е екзоним, използван в Запада още от средновековния период. Най-вероятно идва от персийското определение за грузинци - gurğ, ğurğ, взето по времето на Първия кръстоносен поход, също и varkâna, което означава "земя на вълците". Името на страната се свързва със Св. Георги, заради специалното им отношение към този светец. Ранни модерни автори като Жан Шарден са се опитвали да свържат името с буквалното значение на гръцката дума γεωργός - земеделец.

Наименованието, с което се наричат грузинците е картвелеби (груз. ქართველები), а името на държавата си наричат Сакартвело (груз. საქართველო), което означава "земя на картвелите", а езикът - картули (груз. ქართული). В Картлис цховреба се споменава за едноименен прародител на картвелите - Картлос, праправнук на Яфет. Името Сакартвело (საქართველო) се състои от две части: коренът картвел-и (ქართველ-ი) уточнява жител от региона Картли или Иберия, както е познат в документите на Източната Римска империя. Древногърците (Страбон, Херодот, Плутарх, Омир и др.) и Римляните (Тит Ливий, Гай и др.) говорят за ранните западни грузинци като колхиди, а източните - иберийци.

География[редактиране | редактиране на кода]

Тушетия, регион в североизточна Грузия.
Регионът Сванетия се намира в северозападната част на страната.

Грузия е разположена в Закавказието, на юг от границата на континентите Европа и Азия, де факто в Азия, но населението се самоопределя като европейци. Площта ѝ е 69.700 км², от които над 87% са планини и полупланински райони. Като естествена северна граница се издигат южните склонове на Голям Кавказ, през които е прекаран тунелът Роки, който свързва Грузия с Русия. На юг са разположени Малък Кавказ и Арменското плато. Исторически погледнато, западната част на Грузия се е наричала Колхида, а източната - Иберия. Поради сложно географско разположение, планините също изолират северния регион Сванетия от останалата част на Грузия.

Между двете големи планини е разположена Колхидската равнина. Тя е отделена на запад от областите Долна Картли и Вътрешна Картли чрез разположените от север на юг планини Лихи. Най-високият връх в Грузия е Шхара, висок 5.068 м. Най-дългата река е 1.364 км дългата река Кура. Най-голямото езеро е Паравани, което заема площ от 37,5 км². Най-дълбоката пещера Вороня със своите 2.190 м е същевременно и най-дълбоката в света.

На северозапад е разположена автономната република Абхазия, на югозапад автономната република Аджария, на север областта Южна Осетия. Абхазия и Южна Осетия в момента не са под контрола на Грузия и се стремят към независимост, която е предмет на продължаващ териториален спор между грузинското правителство и предимно негрузинското население там.

Големите градове в Грузия с население над 100.000 жители са Тбилиси (1 473 551 жители), Кутаиси (200 611 жители), Батуми (190 405) и Рустави (122 900 жители).

Топография[редактиране | редактиране на кода]

Връх Ушба е един от върховете в Кавказа.

Пейзажът в границите на държавата е разнообразен. Пейзажът на Западна Грузия варира от низини, влажни гори, блата, дъждовни гори до вечни снегове и ледници, докато източната част на страната се намират дори и полу-безводни равнини. Горите покриват площ от около 40%, докато алпинските и субалпинските зони заемат приблизително около 10%.

Много от естествените райони в Западна Грузия са изчезнали през последните 100 години, което се дължи на развитието на селското стопанство и урбанизацията. Гористите региони остават извън низинните части и са предимно разположени по полите и планините. Горите в тази част се състоят най-често от широколостни дървета под 600 метра над морското равнище и съдържат видове като дъб, габър, бук, бряст, ясен и кестен.

Западно-централните склонове на Месхетската верига в Аджария и някои местности в Самегрело и Абхазия са покрити с дъждовни гори. Между 600-1000 метра над морското равнище, широколистните гори се смесват с иглолистните, които съставляват растителния живот. Зоната се състои основно от бук, смърч и елови гори. От 1500 до 1800, горите стават предимно иглолистни. Горите обикновено свършват на 1800-я метър, след което следва алпийската зона, която в повечето райони, се простира до височина от 3000 метра над морското равнище. Областта на вечния сняг и ледниците започва от 3000-я метър.

Пейзажът на Източна Грузия е значително по-различен от този в западните части, въпреки че, точно като в Колхида, повечето низинни области са обезселени, поради селскостопански причини. В допълнение, заради сравнително сухия климат, някои от по-ниските зони (особено Картли и Кахетия) никога не са били покрити с гори.

Общият пейзаж на Източна Грузия включва множество долини и клисура, които са разделени от планини. За разлика от Западна Грузия, тук около 85% от горите са широколистни. Иглолистните гори доминират само в Борджомското дефиле и в крайните западни райони. От широколистните видове най-срещани са букът, дъбът и габърът. Други широколистни разновидности включват някои видове явор, трепетлика, ясен и лешник.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Кавквазките планини предпазват Грузия на север от проникването на студени, а на юг от проникването на горещи и сухи въздушни течения. Това позволява на Черно море да въздейства на климата. Климатичните пояси, които заема Грузия, са от влажни-субтропични в западната част до умерени континентални в източната част на страната. Средната температура на страната е 15°C в западна и между 11 и 13°C в източна Грузия. Средните валежи в западната част са 3.000 mm, а в източната 400 mm. Пролетта в Грузия е къса и съпроводена от спонтанна промяна на времето, лятото е горещо. Есента е слънчева и топла, а зимата е бедна на снеговалеж.

Флора и Фауна[редактиране | редактиране на кода]

Поради разнообразните си пейзажи, Грузия е дом на около 1000 вида гръбначни (330 птици, 160 риби, 48 влечуги и 11 земноводни). Редица големи месоядни живеят в горите, например кафява мечка, вълци, рисове и персийски леопард. Колхидският фазан (срещан и в България) е ендемичната птица на Грузия, която е важна птица за игра в останалите части по света. Броят на безгръбначните е считан за доста висок. Около 6500 вида гъби са регистрирани в Грузия, но този брой е далеч от реалния. Истинският брой на гъбичните видове в Грузия, включвайки и видове, които още не са открити, е възможно да бъде по-голям, като се има предвид общоприетото становище, че единствено 7% от гъбите по света са открити. Въпреки че обемът на налична информация все още не е голям, е направен опит да се установи броя на гъбичните видове, срещани в страната. Оказва се, че 2595 вида са идентифицирани като "ендемични" за Грузия. 1729 вида растения са били регистрирани в Грузия във връзка с гъбите. Истинският брой на растителните видове, срещани в Грузия, е вероятно да бъде значително по-голям.

История[редактиране | редактиране на кода]

Обявяване на назависимостта от грузинския парламент през 1918 г.

Територията на Грузия е населявана още от древността. Така например между 6 век пр.н.е. и 2 век пр.н.е. в западна Грузия съществувало известното на древните гърци Колхидско царство. Друго известно антично грузинско царство било царството Иверия.

На 26 май 1918 година, след октоврийската революция Грузия се обявява за независима държава. На 16 февруари 1921 година червената армия окупира Грузинската Демократическа Република, която от своя страна е включена в границите на Съветския съюз.

До 1991 г. страната е част от Грузинска ССР — република в състава на СССР. Малко по-късно в областите Абхазия, Аджария и Южна Осетия възникват сепаратистки движения, подкрепяни от Русия. След ожесточени боеве през 1992-1993 година Грузия губи фактическия контрол върху голяма част от територията на областите, в които са разположени и руски войски.

Звиад Гамсахурдия е първият демократично избран президент, след обявяването на независимостта. През 1992 година той е свален чрез държавен преврат, а скоро след това за президент е избран бившия председател на КП и външен министър на СССР Едуард Шеварднадзе. По негово ръководство е Грузия се извършват демократични реформи. Икономическата проблеми, свързани с широко разспостранена корупция и изборни манипулации водят до недоволство сред грузинския народ.

Грузинската Революция на Розите

През ноевмри 2003 година народното недоволство кулминира в масови протести, предвождани от млади реформистки политици. Процеса на промяна, в които Шеварднадзе се принуждава да напусне поста си в полза на Михаил Саакашвили, е наречен Революция на розите. За министър-председател е избран Зураб Живаниа. Главните цели на младите реформатори са борбата с корупцията и ускоряването на макроикономическите реформи. Важни ресорни министерства се заемат от доказали се в чужбина грузинци. С бързи темпове се пристъпва към приватизацията на дърважните предприятия, както и привличане на чуждестранни инвестиции. Реформите не отминават и армията, която също се модернизира. През 2004 година държавният дълг за първи път започва да намалява. През същата година масови протести водят до свалянето на проруския авторитарен президент Аслан Абашидзе, а Аджария се присъединява отново към Грузия като получава широка автономия.

На 3 февруари 2005 година умира премиерът Живаниа, след което постът се поема от бившия финансов министър Зураб Ногаидели. След масови протести срещу правителството на 2 и 7 ноември, и здравословни проблеми на Ногаидели, той подава оставка. За премиер е избран банкерът Ладо Гургенидзе. В продължилите масови протести президентът Саакашвили подава оставка[1], за да даде възможността за провеждането на президенски избори, а като постта се заема временно от Нино Бурджанадзе. На 5 януари преждевременните президентски избори са спечелени от Саакашвили с 53.47% от изброените гласове[2].

В началото на август 2008 година конфликтът с Абхазия и Южна Осетия отново се изостря поради внезапното навлизане на грузински войски на територията на двете автономни области. В интензивните сражения на страната на сепаратистите се намесва и руската армия, в резултат на което грузинците са отблъснати обратно. Създалата се ситуация води до сериозна икономическа и хуманитарна криза в Грузия. Руската намеса в конфликта е мотивирана от факта, че много от жителите на двете области още в началото на 90-те години са получили руско гражданство. В отговор на това Грузия обявява своето решение да излезе от ОНД, процедурата за което приключва едва на 18.08.2009 г. Така Грузия става първата държава напуснала ОНД. Използвайки момента, още в края на август 2008 г. Абхазия и Южна Осетия обявяват официално своята независимост от Тбилиси, като до момента суверенитетът им е признат само от Руската федерация, Никарагуа и Венецуела. Понастоящем, въпреки протестите на Грузия, Руската федерация продължава да оказва икономическа помощ на двете новообявени републики и е разположила ограничен военен контингент на тяхна територия, за да гарантира независимостта им.[3]

Държавно устройство[редактиране | редактиране на кода]

Грузия е президентска република. Президентът се избира за 5 години. Законодателният орган е парламентът.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Администрацията на Грузия е силно централизирана. Тя се разделя на 9 региона (на грузински მხარეები, мхарееби), две автономни републики (на грузински ავტონომიური რესპუბლიკა, автономиури республика) и самостоятелен столичен регион (Тбилиси). Регионите от своя страна се разделят на 67 общини (на грузински რაიონი) и 6 независими градове ( на грузински დამოუკიდებელი ქალაქი; Тбилиси, Кутаиси, Рустави, Поти, Батуми, Сухуми)

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Население[редактиране | редактиране на кода]

Грузия има население от 4.646.003 души. Населението на Грузия е мултиетническо, т.е етническо нехомогенно.

През годините Грузинци Абхазци Осетинци Руснаци Азербайджанци Арменци
1926 72,9% 2,6% 5,3% 1,2% 6,4% 7,6%
1939 61,4% 1,6% 4,2% 8,7% 5,3% 11,7%
1959 64,3% 1,6% 3,5% 10,1% 3,8% 11,0%
1970 66,8% 1,7% 3,2% 8,5% 4,6% 9,7%
1979 68,8% 1,7% 3,2% 7,4% 5,1% 9,0%
1989 70,1% 1,8% 3,0% 6,3% 5,7% 8,1%
2002 (без Абхазия и Южна Осетия) 83,3% няма данни 0,8% 1,5% 6,5% 5,7%

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Ръкопис на „Витязът в тигрова кожа“ (16 век)

Културата на Грузия се развива около литературната традиция на грузинския език и писменост в продължение на дългата история на страната. Тя става основа на силното чувство за национална идентичност, което помага на грузинците да запазят самосъзнанието си през продължителни периоди на чужда окупация и опити за асимилация.

Съвременните грузинци произлизат от кавказките народи, които се споменават за пръв път в хрониките на Асирия в началото на 1 хилядолетие пр.н.е. От тази епоха е запазен фолклорният епос „Амиранияни“. Грузинската азбука се появява през 5 век пр.н.е. и е реформирана от цар Парнаваз I през 284 пр.н.е..

Средновековната култура на Грузия е силно повлияна от християнството, възприето около 330. Многобройните грузински църкви и манастири са пръснати не само на днешната територия на страната, но и в съседните области, както и в по-отдалечени райони, като Сирия, Палестина, Атон. Бачковският манастир, един от най-големите в България, е построен и в продължение на почти три века е обитаван от грузинци.

Грузинските икони са сред най-добрите образци на средновековната православна иконопис. Сред известните произведения на средновековната грузинска литература са „Житие на Света Нино“ (4 век), Мъченичество на светата царица Шушаник от Якоб Цуртавели (5 век), Витязът в тигрова кожа, епическа поема от Шота Руставели (12 век) и други.

Първата печатница на грузински е основана през 1620-те в Италия, а първата в самата Грузия — през 1709 в Тбилиси. През 1791 Георги Авалишвили, писател, драматург и дипломат, основава в Тбилиси Грузинския национален театър. През 1845 е създаден Държавният музей на Грузия, а през 1851 - Тбилиският държавен театър за опера и балет.

През 20 век Грузия е най-известна със своето кино. Първият документален филм („Пътуване на Акаки Церетели в Рача-Лечхуми“) е сниман през 1912 от Васил Амашукели, а първият игрален („Кристин“) - през 1916 от Александър Цуцунава.

Въоръжени сили на Грузия[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. [Ногаидели подава оставка]
  2. Civil Georgia: Saakashvili Re-Elected as CEC Approves Final Vote Tally, 13 януари 2008
  3. http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2377271

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]