Иван Стойков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Иван Великов Стойков
български военен деец

Роден
Починал
16 април 1925 г. (59 г.)

Иван Великов Стойков е български офицер от генералния щаб. (генерал-майор), командир на Конната дивизия през Първата световна война.[1][2].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Иван Великов Стойков е роден в село Гайтаниново, Неврокопско през 1866 година. Баща му Велик Стойков участва и загива на Шипка в Българското опълчение по време на Руско-турската война. Брат е на апелативния съдия на цяла Южна България Георги Великов Стойков, на офицера (полковник) и революционер (военен съветник на ВМОРО) Димитър Великов Стойков и Сестра му Енинка Великова Стойкова, която е (майка на полковникът от авиацията Иван Чумов. Братовчед на генерал Иван Великов Стойков е ръководителя на ВМОРО и ВМОК Борис Сарафов. Една година след смъртта на баща му умира и майка им Мария Стойкова сестра на Петър Сарафов) и четирите деца Остават сираци. Петър Сарафов взема и отглежда четирите деца на сестра си, отглежда ги наравно със своите деца и на всичките има дава добро образование!... по време на Кресненско-Разложкото въстание. През 1880 напуска родното си село. Иван Стойков участва като доброволец в Сръбско-българската война в 1885 година. През 1887 година завършва Военното училище в София, на 7 ноември е произведен подпоручик и започва служба в армията. Командва ескадрон на 4-ти конен полк в Ямбол. На 7 ноември 1890 година е произведен в поручик, а от 1891 година служи в княжеската гвардия.

В 1895 година завършва Генералщабна академия в Торино, Италия. през 1895 година е произведен в ротмистър. В 1897 година напуска гвардията и служи във Втора кавалерийска дивизия. От 1900 година е главен адютант на дивизията. През 1901 година е произведен в майор, а през 1905 г. – в подполковник.

През Балканската война полковник Стойков е началник на щаба на 9-та пехотна плевенска дивизия. След сключеното примирие през 1913 година е началник на Военната академия в София. Там изработва първите учебни планове и иструкции и методика за преподаване.

През Първата световна война от 30 ноември 1915 година генерал Иван Великов Стойков е командир на (бригада, която се отличава със славни подвизи и стига до Косово и Призрен).Конната дивизия, която освобождава Охрид, а от 5 май 1916 командва новата 2-ра конна дивизия. На 30 май 1917 година е произведен в генерал-майор и става началник на 9-та дивизионна област. Към края е началник на Главната ревизионна комисия. През 1918 година минава в запаса.

Генерал-майор Иван Великов Стойков загива при атентата в църквата „Света Неделя“ на 16 април 1925 година.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Куманов, Милен. „Македония. Кратък исторически справочник“, София, 1993
  2. Енциклопедия Пирински край. Том 2, Благоевград, 1999, стр.291-292.
     Портал „Македония“         Портал „Македония          Портал „Военна история на България“         Портал „Военна история на България