Шумен: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
JAnDbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: hu:Sumen
Ред 171: Ред 171:
* [[Шуменско пиво]]
* [[Шуменско пиво]]
* [[ФК Шумен|ПФК Шумен]]
* [[ФК Шумен|ПФК Шумен]]
* [[Клуб по парапланеризъм Shumen-XC]]


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==

Версия от 22:43, 5 юни 2008

Шумен
Знаме
      
Общи данни
Население81 149 души[1] (15 март 2024 г.)
595 души/km²
Землище136,358 km²
Надм. височина184 m
Пощ. код9700
Тел. код054
МПС кодН
ЕКАТТЕ83510
Администрация
ДържаваБългария
ОбластШумен
Община
   кмет
Шумен
Христо Христов
(БСП за България; 2023)
Кметство
   кмет
Красимир Педераза (БСП)
Адрес на общината
бул. „Славянски“, № 17; тел.: 054/8742 322;
сайт: www.shumen.bg
Уебсайтwww.shumen.bg
Шумен в Общомедия

Шумен е град в Североизточна България. Той е десети по големина в страната и е административен център на Община Шумен и на Област Шумен. В близост е до градовете Търговище и Велики Преслав. Разположението на Шумен е кръстопътно - край града се пресичат главните пътища София-Варна, Русе-Бургас и Силистра-Ямбол.

География

Шумен се разполага в Шуменското поле, което е отворено към югоизток и постепенно намалява своята височина – западните части на града лежат на около 280-300 м над морското ниво, а крайните източни на 180-200 м. Градът се намира в подножиетo на Шуменското плато, което има много разнообразна природа. Неговото било се извисява на 500 м надморска височина. Превишението му по отношение на града е около 250-300 м. През Шумен минава малката река Поройна.

Климатът на Шумен е умереноконтинентален. През зимата от север и североизток със силни ветрове свободно нахлуват студени континентални въздушни маси. Зимата е относително студена, средната януарска температура е -0,5°C, а лятото е горещо със средна юлска температура 22°C. Средният годишен брой на дните със снежна покривка е между 35 и 40. Най-ниската температура в града е измерена през януари (-27,4°C), а най-високата – през август (41,7°C). Количеството на валежите в града е около 600 мм годишно и е близко до средното за страната. Най-много валежи обикновено падат през май и юни, а най-малко през септември. Близостта на Черно море почти не оказва влияние върху климата на града.

История

Шуменската крепост
Шуменската крепост
Сцена от превземането на Шумен от кръстоносците на Янош Хунияди през 1444 г. (Възстановка "Доблест и слава", Шуменската крепост, 2007 г.)

През вековете град Шумен е бил люлка на богата духовна и материална култура - тракийска, римска, византийска и българска. В близост до Шумен се намират първите две столици нa Българската държава - Плиска и Преслав, и култовият център Мадара. Особено активна културна и просветна дейност се развива през Златния век на България, когато градът може би се е наричал Симеонис. Относно името на гр. Шумен има няколко хипотези. Според едната името на града произхожда от името на Цар Симеон Велики: Симеонис - Шимеонис - Шумен (застъпва се от Константин Иречек и Георги Джумалиев). Според друга произхожда от "шума", "зашумена местност" - силно залесено място с много гори (застъпва се от проф. Атанас Иширков, Иван Богоров, Вера Антонова и други). Според Васил Миков името произлиза от "шум", "шумолене".

От основаването си до XV век градът е разположен в района на Шуменската крепост, която е представлявала сложен комплекс от укрепителни съоръжения, битови и култови сгради.

Шуменската крепост е една от най-силните византийски крепости. По време на Първото българско царство Шумен, като внушителна българска твърдина, влиза в системата на старобългарските крепости, бранещи подстъпите към столиците Плиска и Преслав. В истински средновековен град Шумен се превръща през Второто българско царство (XII XV в.). Освен военен, градът тогава бил и значителен икономически, търговски, стопански и културен център с развити занаяти.

Османско владичество и Възраждане

След кръстоносния поход на Владислав Варненчик през 1444 година Шумен е разрушен, а жителите му се преселили на сегашното място в подножието на Илчов баир. На 11 май 1813 в града се състояло първото в България честване на Светите братя Кирил и Методий и първото театрално представление. През 1828 е основано първото килийно училище за девойки, а през 1856 - първото Девическо класно училище и първото читалище. През 1846 са основани първите училищни самодейни колективи. В Шумен през 1850 е основан първият български симфоничен оркестър. Тук са се родили или живели и работили бележитите шуменци - възрожденци : Добри Войников, Васил Друмев, Сава Доброплодни, Панайот Волов, Нанчо Попович, Илия Р. Блъсков и много други.

Нова история

След Освобождението на България от османско владичество Шумен е бил център на област или окръг през всички административни деления с две кратки изключения - след 9.9.1944 г. за 2 години и от 1987 г. с въвеждането на новите области. През периода 29.І.1950 - 29.ХІІ.1965 г. градът е носил името Коларовград. Сега Шумен е център на едноименната община.

Религия

По отношение на вярата град Шумен е изключително многообразен, което е породено от многообразието от етноси в града. Преобладава християнската религия, но сравнително голям процент се заема от мюсюлманството. От своя страна най-голямата част от християните са православни. Съществуват и евангелистки, арменски, петдесятни, адвентистка и др. църкви, чийто членове представляват немалка част от християните в града. В средновековния град Шумен основната религия е православното християнство. Доказателство за това са: откритите в очертанията на крепостните стени седем църкви, отсечените макар и в малък тираж възпоменателни монети с изображение на кръст - ангел и многобройните единични находки на кръстове (православни) както и изображението им по пръстените и други предмети на бита откривани в гробове и жилища. Коренна промяна настъпва след окончателното завоюване на града от османските турци през XVв. Започнатото разрушаване на крепостните съоръжения от кръстоносците на Владислав III Ягело e довършено от турците които използват руините на града за строителството на няколкото бани и джамии, Безистена около 1529 г., часовниковата кула и Тумбул джамия през 1774 г. Полагат се основите на новия град Шумлу, както е наричан по време на Османската империя. По време на османското владичество Шумен става център на военен турски гарнизон, и от тази епоха значителна част от населението става мюсюлманско. На територията на града живеят и други етноси изповядващи своите религии такива са: арменците, евреите, циганите и др.

Политика

  • Кмет на Шумен: Красимир Костов
  • Председател на Общинския съвет, Шумен: Даниела Кирилова Русева

Икономика

Градът е един от динамично развиващите се през последните години въпреки общото икономическо изоставане на Северна България. Добре развита леката промишленост, представена основно от преработваща, текстилна, шивашка и хранително-вкусова, както и строителство. В гр. Шумен се намира и КТА Мадара - завод за производство и ремонт на тежки машини и камиони, както и химически завод "Панайот Волов". В последните години развитие бележи и туризмът.

Образование

В град Шумен е едно от най-старите училища в България - ПМГ "Нанчо Попович". Природоматематическа гимназия "Нанчо Попович" - град Шумен е профилирано средно училище, което е утвърдило името си като едно от най-авторитетните училища не само в Шуменския регион, но и в цяла Североизточна България. Училището е създадено през 1828 г. като начално училище за момичета, но скоро се превръща в класно /гимназия/ и остава девическо училище до 1854 г., когато преминава в смесено - за обучение на момичета и момчета от 1 до 11 клас. Със светлата история на гимназията са свързани най-ярките периоди на българското Възраждане и образование. Достатъчно е да посочим само няколко имена на личности, способствали за възходящото развитие на девическото училище, като Сава Филаретов, Стефан Изворски, Сава Доброплодни, Добри Войников, Тодор Икономов, Царевна Миладинова, Анастасия Паскалева, Илия Р. Блъсков, Панайот Волов, Янко Сакъзов и много други ярки имена в българската история. От 1891 г. гимназията е приела за патрон името на богатия шуменски търговец Нанчо Попович, направил голямо дарение за построяване на нова сграда за девическото училище и неговата издръжка. От 1970 г. гимназията се оформя като математическа, а от 1984 г. - като природоматематическа. http://www.pmg.icon.bg/index.php

Обществени институции

Културни и природни забележителности

Файл:6umen.jpg
Центъра на град Шумен

Театри

Шуменският драматично-куклен театър „Васил Друмев“ се намира на бул. „Славянски“ и има актьорски състав от 30 души. Той е известен с първото театрално представление в България. Всяка година от 11 до 16 май в театъра се провеждат Друмеви театрални празници „Нова Българска Драма“, имащи за цел стимулиране и реализиране на драматургични произведения от български автори. Детско Юношески Театър "БИС" е създаден през 1990 г. Художествен ръководител от създаването му до днес е Здравка Стоянова, а дебютът бе по приказката на Андерсен "Дванадесетте пътника". През изминалите сезони ДЮТ се утвърди като изявен художествено-творчески колектив. В богатия му репертоар са постановките "Джуджето и седемте Снежанки" на Ст. Цанев, "Хождение по буквите" на Валери Петров, "Приказка за тиквата" на Панчо Панчев, "Пазачът на декорите" на Николай Павлов и др. Реализирани са литературни композиции по Христо Ботев, Йордан Радичков, Елисавета Багряна, Валери Петров, Петя Дубарова, Робърт Бърнс и др. Младите актьори имат дипломи и награди от Националния рецитаторски конкурс за Левски през 1997 г., от конкурса в Калофер през 1998 г., от Националния детски фестивал в Габрово през 2002 г, от Международния театрален фестивал във Варна през 2004 г., от Международния конкурс "Поезия на дружбата", от Националните детски театрални празници и от Карнавала на плодородието в Шумен. Многобройни са участията на състава в общински и училищни празници, концерти и чествания. ДЮТ "БИС" е инициатор за организирането на Националните ученически театрални празници в Шумен и негов постоянен участник от 1995 г. насам.

Паметници и археологически забележителности

В Шумен се намира и паметникътСъздатели на българската държава“, представящ най-важните моменти от българската история) от VІІ до Х век. Паметникът е изграден от 8 бетонни блока. Вътрешното пространство е декорирано със 21 скулптури и 540 м2 мозайки. От него се разкрива панорамна гледка към Шумен и също така започват туристически маршрути по Шуменското плато.

На платото е разположена и средновековната Шуменска крепост, която е била разрушена в миналото, но през XX в. е частично възстановена. На 20 км от Шумен се издига Мадарският конник, а в близост до града са и Плиска и Преслав, две от старите столици на България.

Храмове

В центъра на града се намира правослвният катедрален храм "Св. Три Светители" През последните години той беше благоукрасен и придоби великолепен облик вследствие на неуморните грижи на председателя прот. Красимир Капитанов. Друг посещаван храм е базиликата "Св. Възнесение Господне". В Шумен се намира и Томбул джамия - най-голямата джамия в страната и втора по големина на Балканския полуостров. Построена е през 1744.

Музеи

Освен регионалния исторически музей, гостите на града могат да посетят редица галерии, както и къщите-музеи на Панайот Волов, Лайош Кошут, Добри Войников и Панчо Владигеров.

Шумен е част от Стоте национални туристически обекта.

Редовни събития

  • Два пъти годишно в града се провежда базар, на който се предлагат само стоки, произведени в България.
  • Карнавал на плодородието през две години, следващо издание 2008 година.
  • Музикален конкурс за пианисти и цигулари "Панчо Владигеров"
  • Национални детски театрални празници м.април.
  • Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска поезия през 2 години.
  • През две години се провеждат "Национални ученически театрални празници" които се организират от МОН с финансовата подкрепа на община Шумен.

Личности

Побратимени градове

Други

  • На 04.03.2008 година Община Шумен обявява траур за загиналите в пожара във влака София - Кардам. От град Шумен са и две от общо деветте жертви на пожара и това са проф. Рашо Рашев и Стоян Ковачев.

Спорт

стадион "Панайот Волов"

Футболният клуб на града е ПФК Волов и е основан на 1 декември 1929. Отборът има едно участие в турнира за купата на УЕФА, четвърто място в А група през 1994, както и 2 полуфинала за Купата на България през 1957 и 2006. В града активно се развиват фехтовка, волейбол, баскетбол, хандбал и вдигане на тежести. Централният стадион на Шумен е Панайот Волов (24 390 места), освен него се използват и така нареченият ученически стадион, а за волейболните и баскетболни срещи - спортна зала Младост.
В града традиции има карате "киокушинкай". Клубът е тридесетгодишен и има много национални състезатели: спортист №1 и треньор №1 за 2007 г. - Виталий Маринов - 1кю; и семпай Даниел Димитров - 1 дан. В Шумен функционира и конна база.

Виж също

Външни препратки